Olej
Olej kokosowy Prawdziwy olej kokosowy uzyskiwany jest z miąższu dojrzałych jąder orzechów kokosowych. | Olej rzepakowy Olej rzepakowy charakteryzuje się wysokimi walorami żywieniowymi. Jest uznawany za jeden z najcenniejszych spożywczych olejów płynnych. | |
Olej palmowy Olej palmowy jest produkowany z palmy oleistej. Olej palmowy jest jednym z najszerzej produkowanych olejów jadalnych na świecie. | Olej słonecznikowy Olej słonecznikowy obok rzepakowego czy oliwy z oliwek, jest jednym z najpopularniejszych tłuszczów roślinnych stosowanych w polskiej kuchni. | |
Olej z pestek dyni Ciemnozielony olej z pestek dyni, o charakterystycznym orzechowym smaku, jest tłoczony z surowych lub prażonych pestek. | Olej roślinny Oleje roślinne otrzymuje się z tłuszczów roślinnych pozyskanych z nasion lub owoców roślin oleistych. | |
Olej lniany Olej lniany pozyskiwany z nasion lnu to cenny składnik diety, który powinien zagościć w niej na stałe. | Olej z pestek winogron Cechuje się on wysoką zawartością witamin oraz kwasu linolowego niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania błon komórkowych. | |
Olej migdałowy Olejek migdałowy to gęsty jasnożółty olej charakteryzujący się łagodnym, słodkawym smakiem i przyjemnym zapachem. | Olej z orzecha włoskiego Olej z orzecha włoskiego to jasno żółty lub zielonkawy olej pozyskiwany w wyniku tłoczenia miąższu owoców orzechów. | |
Olej ryżowy Jest jednym z najpopularniejszych olejów w krajach azjatyckich, zwłaszcza w Japonii i Indiach | Olej sojowy Wytwarzany jest w procesach tłoczenia z ziaren soi zwyczajnej, witaminy E oraz kwasów wielonienasyconych. | |
Olej rycynowy Olej rycynowy, zwany również olejem rącznikowym, jest szeroko wykorzystywanym produktem, zarówno w przemyśle, jak i kosmetyce. | Olej konopny Olej konopny jest otrzymywany z nasion konopi siewnych (Cannabis sativa), nazywanych również włóknistymi. Nierafinowany ma ciemne, zielono – brązowe zabarwienie i lekko gorzki, korzenno – orzechowy smak oraz zapach. | |
Olej z ostropestu Olej z ostropestu plamistego, jako jeden z ważniejszych przetworów powstałych na bazie tej rośliny, wpływa korzystnie zarówno na zdrowie, jak i urodę. | Olej z lnianki (rydzowy) Olej rydzowy to produkt nieco zapomniany, jednakże szczęśliwie wraca do użytku. I bardzo dobrze! Jego niezwykle korzystny profil kwasów tłuszczowych, a także wysoka zawartość pozostałych cennych składników odżywczych, sprawia, że jest on ważnym elementem zdrowej i prawidłowo zbilansowanej diety. | |
Olej z ogórecznika Olej z ogórecznika to olej roślinny o barwie lekko żółtej. Produkuje się go z nasion ogórecznika lekarskiego (Borago officinalis), czyli rośliny o pięknych, niebieskich kwiatach. Jak wskazują eksperci, może on mieć niezwykle korzystny wpływ na zdrowie. | Olej z pestek moreli Pestki moreli są wykorzystywane do produkcji oleju z pestek moreli, który znajduje swoje zastosowanie zarówno w przemyśle farmaceutyczno-kosmetycznym, jak i spożywczym. Stanowi on źródłem składników odżywczych o właściwościach nawilżających i antyoksydacyjnych. | |
Olej arganowy Olej arganowy zwany jest także płynnym złotem Maroko! Dzięki swoim unikatowym właściwościom zyskuje coraz to większą sławę i jest jednym z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie. |