Najlepsze kruche ciasto z margaryną – 3 przepisy na pyszny deser!
Domowe wypieki to doskonała alternatywa dla tych dostępnych w sklepie czy cukierni, zwłaszcza jeśli nie możemy wyjść z domu! Przygotowane samodzielnie, z dobrej jakości produktów, dadzą jeszcze więcej radości i satysfakcji, a także pomogą odrobinę osłodzić nam czas.
Każdy z nas chyba pamięta ten niezwykły smak i zapach z dzieciństwa – kiedy to babcia lub mama piekła swoją specjalną szarlotkę! Dzisiaj chcemy pomóc Wam przenieść się w te beztroskie czasy! Zapraszamy was na proste i szybkie ciasta z margaryną do pieczenia.
Tradycyjne kruche ciasto z margaryną
Nie ma to jak tradycyjne kruche wypieki! Ciasto ucierane z margaryną stanowi doskonałą bazę do wielu innych, pysznych wypieków, np. sernika, szarlotki czy tart owocowych z kruszonką.
Składniki
- mąka pszenna – 2 szklanki – 300 g;
- cukier spożywczy – ½ szklanki – 100 – 120 g;
- margaryna do pieczenia – 200 g;
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – 5 g;
- żółtko jaja kurzego – 1 sztuka.
Przygotowanie
- Mąkę wysypać na blat lub stolnicę. Dodać: zimną margarynę pokrojoną na cienkie paski, proszek do pieczenia i cukier.
- Całość połączyć w jedną zwartą masę i siekać nożem do momentu uzyskania drobnej kruszonki.
- Do przygotowanej masy, dodać żółtko i ponownie połączyć wszystkie składniki w jednolite ciasto.
- Przygotowaną masę podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na minimum 30 minut.
- Tak przygotowane ciasto może stanowić bazę do innych wypieków, np. jako spód do tarty owocowej lub małych kruchych ciasteczek, które można przygotować w dowolnych, fantazyjnych kształtach.
Smacznego!
Kruche ciasto z jabłkami
Dzisiaj zapraszamy was na kruche ciasto z jabłkami ucierane z margaryną. Ten prosty i szybki przysmak idealnie pasuje do kawy i herbaty lub jako deser po obiedzie. Jest to także ciekawa alternatywa na przemycenie nieco więcej owoców do naszego menu!
Składniki
- mąka – 2 szklanki – 300 g;
- cukier – ⅓ szklanki – 70 g;
- margaryna do pieczenia – 200 g;
- żółtko jaja kurzego – 1 sztuka;
- cukier waniliowy – 1 całe opakowanie – 8 g;
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki – 6 g;
- jabłka – około 1,5 kg (najlepiej sprawdzą się naturalnie słodkie jabłka takie jak “Antonówka” lub “Reneta”);
- cynamon – ½ łyżeczki;
- cukier puder – do dekoracji.
Przygotowanie ciasta
- Mąkę wysypać na blat lub stolnicę. Dodać: zimną margarynę pokrojoną na cienkie paski, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
- Całość połączyć w jedną zwartą masę i siekać nożem do momentu uzyskania drobnej kruszonki.
- Do przygotowanej masy, dodać żółtko i ponownie połączyć wszystkie składniki w jednolite ciasto.
- Przygotowaną masę podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki.
- Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Następnie wyciąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st. C.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Nasza forma ma wymiary 21 x 25 cm.
- Wyjąć jedną z części ciasta z lodówki i pokroić ją nożem na cienkie plasterki. Należy nimi wylepić spód formy.
- Kolejną warstwę ułożyć z jabłek, układając jeden plasterek obok drugiego. Na koniec całość posypać cynamonem. Jeśli jabłka nie są naturalnie słodkie, można je dodatkowo posypać niewielką ilością cukru.
- Z lodówki wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć ją na tarce bezpośrednio na jabłka, tak aby szczelnie przykryć je ciastem.
- Tak przygotowane ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec je przez 35 – 40 minut. Ciasto jest gotowe, gdy górna warstwa będzie miała podpieczony, złotawy kolor.
- Gotowe ciasto wyjąć do przestygnięcia, a bezpośrednio przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Kruche ciasto czekoladowe z margaryną i malinami
Nic tak nie poprawia naszego nastroju, jak pyszne ciasto czekoladowe! Dzisiaj mamy dla Was propozycję, gdzie ciasto jest ucierane z roztopioną margaryną, a jego intensywny czekoladowy smak został przełamany lekko kwaśnym smakiem malin. Jak wskazują nasi domownicy – jest to połączenie idealne!
Składniki na ciasto
- mąka pszenna – 1 szklanka – 150 g;
- cukier spożywczy – 1 szklanka – 200 g;
- mleko spożywcze 2% tł. – ½ szklanki – 125 ml;
- margaryna do pieczenia – 6 łyżek stołowych – 60 g;
- czekolada deserowa lub gorzka – 1,5 tabliczki – 120 g;
- jaja kurze – 2 sztuki – 112 g;
- kakao – ¼ szklanki – 40 g;
- proszek do pieczenia lub soda oczyszczona – ¾ łyżeczki – 3 g.
Składniki na krem malinowy
- serek mascarpone – 2 opakowania – 500 g;
- żelatyna – 1 listek lub 1 łyżeczka;
- dżem malinowy – 6 łyżek – 120 g.
Przygotowanie
- Przygotować wszystkie składniki i zadbać o to, aby nieco się ogrzały. Wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st. C.
- W małym naczyniu roztopić margarynę do pieczenia.
- W czasie roztapiania margaryny posiekać czekoladę.
- Posiekaną czekoladę przełożyć do miseczki i zalać ją rozpuszczonym, gorącym tłuszczem. Całość dokładnie mieszać, do momentu, aż powstanie gładki krem czekoladowy.
- W naczyniu miksera lub blendera umieścić całe jajka (białka i żółtka – bez skorupek) i dodać cukier. Ubijać całość do powstania jasnej i puszystej masy.
- Do masy powstałej z cukru i jajek, stopniowo dodawać lekko przestudzony krem czekoladowy, cały czas ubijając.
- Do oddzielnych naczyń przesiać mąkę i kakao.
- Do zawartości misy blendera (jajek, cukru i kremu czekoladowego) stopniowo dodawać suche składniki: mąkę, kakao i mleko, cały czas mieszając ciasto szpatułką.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Nasza forma ma średnicę 23 cm.
- Ciasto przelać do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika.
- Ciasto piec przez około 35 – 45 minut, do momentu, aż środek (możemy sprawdzić wykałaczką) nie będzie wilgotny.
Przygotowanie kremu malinowego
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia.
- Gdy będzie już przestudzone, wyjąć je z formy i ostrym nożem odciąć cienką, górną warstwę ciasta.
- Żelatynę zalać wodą i odstawić na około 10 min do napęcznienia.
- Następnie delikatnie ją podgrzać, aż do jej rozpuszczenia. Nie wolno doprowadzić jej do wrzenia.
- W oddzielnym naczyniu podgrzać dżem, cały czas go mieszając. Gdy już się zagotuje, zdjąć go z palnika, dodać żelatynę i wymieszać całość. Odstawić do przestudzenia.
- Krem mascarpone i schłodzoną frużelinę malinową przełożyć do naczynia blendera lub miksera i zmiksować całość dokładnie na gładką masę.
- Tak przygotowanym kremem posmarować górną warstwę ciasta.
Smacznego!

