Domowe wypieki to doskonała alternatywa dla tych dostępnych w sklepie czy cukierni, zwłaszcza jeśli nie możemy wyjść z domu! Przygotowane samodzielnie, z dobrej jakości produktów, dadzą jeszcze więcej radości i satysfakcji, a także pomogą odrobinę osłodzić nam czas.

Każdy z nas chyba pamięta ten niezwykły smak i zapach z dzieciństwa – kiedy to babcia lub mama piekła swoją specjalną szarlotkę! Dzisiaj chcemy pomóc Wam przenieść się w te beztroskie czasy! Zapraszamy was na proste i szybkie ciasta z margaryną do pieczenia.

Tradycyjne kruche ciasto z margaryną

Przepis na kruche ciasto

Nie ma to jak tradycyjne kruche wypieki! Ciasto ucierane z margaryną stanowi doskonałą bazę do wielu innych, pysznych wypieków, np. sernika, szarlotki czy tart owocowych z kruszonką.

Składniki

  • mąka pszenna – 2 szklanki – 300 g;
  • cukier spożywczy – ½ szklanki – 100 – 120 g;
  • margaryna do pieczenia – 200 g;
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – 5 g;
  • żółtko jaja kurzego – 1 sztuka.

Przygotowanie

  1. Mąkę wysypać na blat lub stolnicę. Dodać: zimną margarynę pokrojoną na cienkie paski, proszek do pieczenia i cukier.
  2. Całość połączyć w jedną zwartą masę i siekać nożem do momentu uzyskania drobnej kruszonki.
  3. Do przygotowanej masy, dodać żółtko i ponownie połączyć wszystkie składniki w jednolite ciasto.
  4. Przygotowaną masę podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na minimum 30 minut.
  5. Tak przygotowane ciasto może stanowić bazę do innych wypieków, np. jako spód do tarty owocowej lub małych kruchych ciasteczek, które można przygotować w dowolnych, fantazyjnych kształtach.

Smacznego!

Optima Cardio

Kruche ciasto z jabłkami

Kruche ciasto z jabłkami

Dzisiaj zapraszamy was na kruche ciasto z jabłkami ucierane z margaryną. Ten prosty i szybki przysmak idealnie pasuje do kawy i herbaty lub jako deser po obiedzie. Jest to także ciekawa alternatywa na przemycenie nieco więcej owoców do naszego menu!

Składniki

  • mąka – 2 szklanki – 300 g;
  • cukier – ⅓ szklanki – 70 g;
  • margaryna do pieczenia – 200 g;
  • żółtko jaja kurzego – 1 sztuka;
  • cukier waniliowy – 1 całe opakowanie – 8 g;
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki – 6 g;
  • jabłka – około 1,5 kg (najlepiej sprawdzą się naturalnie słodkie jabłka takie jak “Antonówka” lub “Reneta”);
  • cynamon – ½ łyżeczki;
  • cukier puder – do dekoracji.

Przygotowanie ciasta

  1. Mąkę wysypać na blat lub stolnicę. Dodać: zimną margarynę pokrojoną na cienkie paski, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
  2. Całość połączyć w jedną zwartą masę i siekać nożem do momentu uzyskania drobnej kruszonki.
  3. Do przygotowanej masy, dodać żółtko i ponownie połączyć wszystkie składniki w jednolite ciasto.
  4. Przygotowaną masę podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki.
  5. Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Następnie wyciąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki.
  6. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st. C.
  7. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Nasza forma ma wymiary 21 x 25 cm.
  8. Wyjąć jedną z części ciasta z lodówki i pokroić ją nożem na cienkie plasterki. Należy nimi wylepić spód formy.
  9. Kolejną warstwę ułożyć z jabłek, układając jeden plasterek obok drugiego. Na koniec całość posypać cynamonem. Jeśli jabłka nie są naturalnie słodkie, można je dodatkowo posypać niewielką ilością cukru.
  10. Z lodówki wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć ją na tarce bezpośrednio na jabłka, tak aby szczelnie przykryć je ciastem.
  11. Tak przygotowane ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec je przez 35 – 40 minut. Ciasto jest gotowe, gdy górna warstwa będzie miała podpieczony, złotawy kolor.
  12. Gotowe ciasto wyjąć do przestygnięcia, a bezpośrednio przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Kruche ciasto czekoladowe z margaryną i malinami

Czekoladowe kruche ciasto z malinami

Nic tak nie poprawia naszego nastroju, jak pyszne ciasto czekoladowe! Dzisiaj mamy dla Was propozycję, gdzie ciasto jest ucierane z roztopioną margaryną, a jego intensywny czekoladowy smak został przełamany lekko kwaśnym smakiem malin. Jak wskazują nasi domownicy – jest to połączenie idealne!

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna – 1 szklanka – 150 g;
  • cukier spożywczy – 1 szklanka – 200 g;
  • mleko spożywcze 2% tł. – ½ szklanki – 125 ml;
  • margaryna do pieczenia – 6 łyżek stołowych – 60 g;
  • czekolada deserowa lub gorzka – 1,5 tabliczki – 120 g;
  • jaja kurze – 2 sztuki – 112 g;
  • kakao – ¼ szklanki – 40 g;
  • proszek do pieczenia lub soda oczyszczona – ¾ łyżeczki – 3 g.

Składniki na krem malinowy

  • serek mascarpone – 2 opakowania – 500 g;
  • żelatyna – 1 listek lub 1 łyżeczka;
  • dżem malinowy – 6 łyżek – 120 g.

Przygotowanie

  1. Przygotować wszystkie składniki i zadbać o to, aby nieco się ogrzały. Wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st. C.
  3. W małym naczyniu roztopić margarynę do pieczenia.
  4. W czasie roztapiania margaryny posiekać czekoladę.
  5. Posiekaną czekoladę przełożyć do miseczki i zalać ją rozpuszczonym, gorącym tłuszczem. Całość dokładnie mieszać, do momentu, aż powstanie gładki krem czekoladowy.
  6. W naczyniu miksera lub blendera umieścić całe jajka (białka i żółtka – bez skorupek) i dodać cukier. Ubijać całość do powstania jasnej i puszystej masy.
  7. Do masy powstałej z cukru i jajek, stopniowo dodawać lekko przestudzony krem czekoladowy, cały czas ubijając.
  8. Do oddzielnych naczyń przesiać mąkę i kakao.
  9. Do zawartości misy blendera (jajek, cukru i kremu czekoladowego) stopniowo dodawać suche składniki: mąkę, kakao i mleko, cały czas mieszając ciasto szpatułką.
  10. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Nasza forma ma średnicę 23 cm.
  11. Ciasto przelać do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika.
  12. Ciasto piec przez około 35 – 45 minut, do momentu, aż środek (możemy sprawdzić wykałaczką) nie będzie wilgotny.

Przygotowanie kremu malinowego

  1. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia.
  2. Gdy będzie już przestudzone, wyjąć je z formy i ostrym nożem odciąć cienką, górną warstwę ciasta.
  3.  Żelatynę zalać wodą i odstawić na około 10 min do napęcznienia.
  4. Następnie delikatnie ją podgrzać, aż do jej rozpuszczenia. Nie wolno doprowadzić jej do wrzenia.
  5. W oddzielnym naczyniu podgrzać dżem, cały czas go mieszając. Gdy już się zagotuje, zdjąć go z palnika, dodać żelatynę i wymieszać całość. Odstawić do przestudzenia.
  6. Krem mascarpone i schłodzoną frużelinę malinową przełożyć do naczynia blendera lub miksera i zmiksować całość dokładnie na gładką masę.
  7. Tak przygotowanym kremem posmarować górną warstwę ciasta.

Smacznego!

Podsumowanie
Najlepsze kruche ciasto z margaryną - 3 przepisy na pyszny deser!
Tytuł
Najlepsze kruche ciasto z margaryną - 3 przepisy na pyszny deser!
Opis
Zapraszamy was na proste i szybkie ciasta z margaryną do pieczenia.
Autor
Wydawca
Poznaj się na tłuszczach
Logotyp