Czy pasty kanapkowe są zdrowe?

Jeśli znudziły Ci się już kanapki w klasycznym wydaniu, mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie! Są nim pasty kanapkowe. Wprowadzają do jadłospisu nie tylko wiele cennych składników odżywczych, ale także nowe, sezonowe smaki!

Pasty kanapkowe są naprawdę dobrym rozwiązaniem, jeśli chcemy uczynić naszą dietę znacznie zdrowszą! Dlaczego?

  • Pozwalają na włączenie większej ilości warzyw do jadłospisu.
  • Mogą zastępować inne produkty, które być może jemy zbyt często np. jaja, wędliny, przetwory mięsne typu parówki czy kiełbasy. Inaczej mówiąc, pozwalają nam przestrzegać bardziej zróżnicowanej diety.
  • Ułatwiają włączenie do jadłospisu zdrowych produktów w małej, łatwo akceptowalnej ilości. Mowa tu na przykład o rybach, naturalnym nabiale czy nasionach roślin strączkowych, takich jak fasola czy soczewica.
  • Uzupełniają naszą dietę w wiele cennych składników odżywczych takich jak: witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy, fitosterole czy antyoksydanty.
  • Wspierają walkę o szczupłą sylwetkę i ułatwiają unikanie kalorycznych przekąsek kupionych przypadkowo na mieście, ponieważ łatwo je ze sobą zabrać i zjeść z pieczywem czy warzywami, gdy poczujemy się głodni.

Kiedy można serwować kanapki z pastą?

Kanapki z różnymi pastami stanowią świetne rozwiązanie zarówno na śniadanie, jak i na kolację. W towarzystwie chrupiącego pieczywa lub świeżych warzyw dobrze sprawdzą się także jako przekąska na wynos, II śniadanie lub podwieczorek.

Kanapki z pastami domowej produkcji świetnie sprawdzą się także na spotkania z przyjaciółmi. Nieskończone kombinacje smakowe pozwolą zaspokoić gusta wszystkich uczestników tej smakowej uczty. Ich niewątpliwą zaletą jest także to, że mogą być jedzone w wielu wariantach:

  • z warzywami np. marchewką czy selerem naciowym;
  • z pieczywem;
  • z tortillą;
  • z nachosami;
  • z krakersami.

Dzięki czemu sprawdzą się nie tylko podczas spotkań przy stole, ale także na luźnych, stojących imprezach.

Rodzaje past kanapkowych – które są najpopularniejsze?

Pasty kanapkowe to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów! Wśród najpopularniejszych z nich wyróżniamy te, które są wegańskie, czyli składają się wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego np. warzyw, kasz i olejów, a także niewegańskie, czyli takie, które zawierają jaja, nabiał, mięso lub ryby.

Jednakże nieco bardziej praktyczny podział past dzieli je według głównych składników. Oznacza to, że wśród past możemy wyróżnić:

  • warzywne;
  • jajeczne;
  • twarogowe;
  • rybne;
  • mięsne.

Przepisy na pasty do kanapek

Pasta z białego sera

Pasta z białego sera

Składniki

  • twaróg półtłusty – 1/2 opakowania;
  • jogurt naturalny – 2 łyżki;
  • rzodkiew – 6 sztuk;
  • szczypiorek lub natka pietruszki – 1/3 pęczka;
  • pestki dyni – 3 łyżeczki;
  • sól – do smaku;
  • pieprz – do smaku.

Liczba porcji: 2.

Czas przygotowania: 10 minut.

Instrukcja przygotowania pasty z białego sera

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj.
  2. Rzodkiewki pokrój w kostkę, a szczypiorek lub natkę posiekaj.
  3. Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu.
  4. Gdy patelnia będzie już rozgrzana, przesyp na nią pestki dyni i delikatnie upraż je z obu stron, co chwilę mieszając.
  5. Do dużej miski przełóż: twaróg, jogurt naturalny, pokrojone warzywa, przyprawy i uprażone pestki dyni. Dokładnie wymieszaj całość.
  6. Pieczywo pokrój na kromki i delikatnie opiecz je w opiekaczu lub piekarniku, aż zrobią się chrupiące.
  7. Pastę podawaj z pieczywem.

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Składniki

  • awokado – 1 dosyć miękka sztuka;
  • czerwona fasola (ze słoika lub puszki) – 1/2 szklanki;
  • czerwona cebula – 1/2 sztuki;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • limonka lub cytryna (sok) – 1/3 sztuki;
  • kolendra – 1/3 pęczka;
  • sól – do smaku;
  • pieprz cayenne – wg uznania np. 2 – 3 szczypty;
  • tortilla pszenna – 2 sztuki.

Liczba porcji: 2.

Czas przygotowania: 15 min.

Instrukcja przygotowania pasty z awokado

  1. Wszystkie świeże warzywa dokładnie umyć.
  2. Fasolę wypłukać na sitku.
  3. Awokado obrać ze skórki, wyjąć pestkę i przełożyć do dużej miski. Skropić sokiem z limonki i rozgniatać widelcem, do momentu, aż przybierze konsystencję pasty.
  4. Cebulę i czosnek obrać ze skórki i następnie posiekać na malutkie kawałeczki. Dodać je do miski z awokado.
  5. Kolendrę posiekać i także przełożyć do pozostałych składników.
  6. Do awokado dodać fasolę. Całość wymieszać i doprawić przyprawami.
  7. Placki tortilli pokroić na mniejsze trójkąty i delikatnie podpiec w piekarniku lub opiekaczu, tak żeby stały się kruche.
  8. Gotową pastę zjeść z chrupiącą tortillą.

Pasta kanapkowa z dyni (z margaryną)

Pasta kanapkowa z dyni (z margaryną)

Składniki

  • dynia – 1/4 sztuki;
  • sezam – 4 łyżki;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • margaryna np. Optima Cardio – 1 łyżka;
  • kmin rzymski – 2 łyżeczki;
  • sól – do smaku;
  • pieprz – do smaku.

Liczba porcji: 2.

Czas przygotowania: 10 min + czas pieczenia.

Optima Cardio

Instrukcja przygotowania pasty z dynią

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C.
  2. Dynię i czosnek umyć i obrać ze skórek.
  3. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Dynię pokroić na cienkie plastry i wyłożyć na papierze do pieczenia. Piec ją przez około 30 minut w nagrzanym piekarniku.
  5. W tym czasie, na suchej patelni, delikatnie podprażyć sezam. Następnie przesypać go do miski i zblendować do momentu, aż powstanie dosyć zwarta, półpłynna konsystencja.
  6. Czosnek posiekać na plasterki.
  7. Do dużej miski przełożyć wszystkie składniki: upieczoną dynię, czosnek, kmin, sól, pieprz, pastę sezamową i margarynę. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.
  8. Gotową pastę podawać z chrupiącym pieczywem lub warzywami.

Pasta śródziemnomorska – z soczewicy i oliwek

Pasta śródziemnomorska - z soczewicy i oliwek

Składniki

  • soczewica czerwona, nasiona suche – 1/2 szklanki;
  • oliwki czarne – 1/2 słoika;
  • pieprz czarny – do smaku;
  • mielona papryczka chilli – do smaku np. 2 – 3 szczypty;
  • oregano suszone – ½ łyżeczki;
  • sól biała – do smaku;
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki.

Liczba porcji: 2.

Czas przygotowania: 20 minut.

Instrukcja przygotowania pasty śródziemnomorskiej:

  1. Soczewicę przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie ugotować al dente we wrzącej wodzie (czas gotowania to około 12 minut).
  2. Oliwki odsączyć z zalewy i wypłukać na sitku.
  3. Do misy blendera przełożyć wszystkie składniki: oliwki, soczewicę, oliwę i przyprawy. Całość zblendować na gładką masę i zjeść z chrupiącą bagietką lub pełnoziarnistą tortillą.

Pasta z tuńczykiem i jajkiem

Pasta kanapkowa z tuńczykiem i jajkiem

Składniki:

  • tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka;
  • jaja kurze – 1 sztuka;
  • ogórek kiszony – 2 sztuki;
  • jogurt naturalny – 2 łyżki;
  • sól – do smaku;
  • pieprz – do smaku.

Liczba porcji: 2.

Czas przygotowania: 15 minut.

Instrukcja przygotowania pasty z tuńczykiem i jajkiem

  1. Jajo ugotować na twardo.
  2. Ogórek odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę.
  3. Rybę odsączyć z sosu, przełożyć do miski i widelcem podzielić na mniejsze części.
  4. Do ryby dodać: jogurt, drobno pokrojone ogórki, sól, pieprz i jajko ugotowane na twardo. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  5. Pieczywo włożyć do opiekacza lub piekarnika i podpiec do momentu, aż zrobi się chrupkie.
  6. Gotową pastę zjeść z chrupiącym pieczywem.