Czym jest olej arganowy?

Olej arganowy zwany jest także płynnym złotem Maroko! Dzięki swoim unikatowym właściwościom zyskuje coraz to większą sławę i jest jednym z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie. Jest on powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Olej arganowy jest pomocny w codziennej pielęgnacji urody, a także spożywany w celach spożywczych, zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych np. układu krążenia, cukrzycy i nowotworów.

Warto wiedzieć, że olej arganowy jest na tyle cennym produktem, że ostatnio otrzymał certyfikat oznaczenia geograficznego. W konsekwencji prawdziwy olej arganowy może być produkowany wyłącznie na terenie południowo – zachodniego Maroko. Taki olej charakteryzuje się słoneczną, pomarańczową barwą i delikatnym orzechowym zapachem.

Olej arganowy – właściwości lecznicze

Olej arganowy, początkowo znany tylko mieszkańcom Maroko, już od wielu lat jest wykorzystywany do celów leczniczych. Zgodnie z przekazami medycyny ludowej stosowano go:

  • podczas leczenia choroby reumatycznej;
  • do pielęgnacji skóry, zwłaszcza suchej;
  • do leczenia schorzeń dermatologicznych takich jak:
    • trądzik młodzieńczy;
    • ospa wietrzna;
    • oparzenia;
    • egzema.

Olej z owoców Arganu jest także stosowany jako środek żółciopędny, lipolityczny i chroniący wątrobę. Co więcej, uważa się, że wzmacnia on organizm także w sferze seksualnej. Jak mówią przekazy ludowe, olej arganowy usprawnia produkcję plemników, działa jako afrodyzjak i może przeciwdziałać poronieniom.

Olej arganowy - właściwości lecznicze

Natomiast, jak wynika z badań naukowych, olej arganowy wpływa korzystnie w aspekcie zmniejszania ryzyka chorób przewlekłych, ponieważ:

  • obniża poziom ciśnienia tętniczego;
  • obniża poziom cholesterolu ogółem i frakcji LDL (tzw. zły cholesterol);
  • poprawia profil lipidowy krwi poprzez zwiększenie poziomu cholesterolu HDL (tzw. dobrego cholesterolu);
  • wpływa antyoksydacyjnie, neutralizuje wolne rodniki tlenowe, dzięki czemu spowalnia proces starzenia się,
  • reguluje poziomu glukozy we krwi.

Także w badaniach na zwierzętach wykazano, że wybrane związki obecne w oleju arganowym działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

Czytaj także: Tłuszcze w diecie cukrzyka – o czym należy pamiętać?

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania oleju arganowego?

Obecnie dostępne dane nie wskazują na to, aby stosowanie oleju arganowego miało jakiekolwiek ograniczenia. Zwłaszcza podczas jego stosowania zewnętrznie – do pielęgnacji włosów, skóry i paznokci.

Co więcej, w przypadku spożywczego wykorzystania oleju arganowego, należy zadbać o to, aby był on dobrej jakości i sprawdzony pod kątem bezpieczeństwa mikrobiologicznego. W praktyce wszystkie oleje arganowe dostępne na rynku europejskim powinny być bezpieczne. Jednakże należy pozostać ostrożnym podczas kupowania tego oleju od lokalnych sprzedawców poza Unią Europejską.

Jednocześnie, jeśli towarzyszy nam jakieś schorzenie, jesteśmy w trakcie leczenia lub w okresie okołozabiegowym warto stosowanie olejku arganowego skonsultować ze swoim lekarzem prowadzącym.

Dlaczego warto stosować olej arganowy?

Olejek arganowy w kuchni – do czego go używać?

Mimo iż że ten olej znany jest przede wszystkim ze swojego kosmetologicznego zastosowania, to także w kuchni jest bardzo przydatny. Olej arganowy w wersji spożywczej jest olejem tłoczonym na zimno. Z uwagi na to, że jest zasobny w cenne jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zaleca się go przede wszystkim do stosowania na zimno, a także do krótkiego podgrzewania. Jak dowodzą badania, spożywczy olej arganowy jest stabilny do temperatury około 60 st. C. W związku z tym, chcąc odnieść jak najwięcej korzyści ze spożywania tego produktu, najlepiej przyrządzać z nim:

  • sałatki;
  • surówki;
  • pasty np. kanapkowe, do naleśników czy tortilli.

Polecamy do czytania: Jaki wybrać olej do sałatek?

Kosmetyczne zastosowanie oleju arganowego – jak działa?

Olej arganowy na twarz i skórę

Olej arganowy to jeden z najbardziej drogocennych produktów służących do pielęgnacji naszej urody. Dzięki swoim właściwościom nawilżającym odżywia i regeneruje skórę, nawet w tak delikatnych obszarach, jak skóra twarzy. Dzięki zawartości licznych antyoksydantów np. witaminy E działa odmładzająco i chroni skórę przed starzeniem się. Z tego względu może być także wykorzystywany jako jeden ze składników kremów chroniących przed promieniami słonecznymi.

Ten olej charakteryzuje się zdolnością do odbudowywania płaszcza hydrolipidowego skóry, dzięki czemu szybko się wchłania, nawilża skórę i ujędrnia ją. Dzięki tym właściwościom daje świetne rezultaty, jako składnik balsamów i kremów nawilżających do całego ciała.

Polecany jest przede wszystkim w pielęgnacji skóry suchej, zniszczonej, problematycznej np. trądzikowej lub dojrzałej. Dzięki temu, że tworzy solidną barierę lipidową na naskórku, znajdziemy go także w kremach ochronnych do rąk, balsamach na usta czy kosmetykach łagodzących podrażnienia.

Zastosowanie oleju arganowego

Olej arganowy na włosy, rzęsy i brwi

Olej z owoców Arganu w Europie zasłynął początkowo głównie za sprawą kosmetyków pielęgnujących suche i zniszczone włosy. Ma on działanie wzmacniające, nabłyszczające i nawilżające, dzięki czemu jest powszechnie stosowany w kosmetykach do pielęgnacji włosów, rzęs i brwi, a także w szamponach i odżywkach. W związku z jego właściwościami regeneracyjnymi polecany jest przede wszystkim osobom, które borykają się z problem łysienia lub mającymi trudności z rozczesaniem włosów, a także tym, których włosy są osłabione, przesuszone lub łamliwe.

Dlaczego warto stosować olej arganowy?

Olej arganowy to produkt niezwykle zasobny w wartościowe składniki odżywcze takie jak witamina E, sterole czy jedno – i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki temu znajduje swoje zastosowanie nie tylko podczas pielęgnacji urody, ale także w profilaktyce chorób przewlekłych. Jak wskazują pierwsze badania naukowe, produkt ten skutecznie obniża poziom cholesterolu, reguluje glikemię, a także poziom ciśnienia tętniczego. Co więcej, dzięki zawartości substancji o potencjale antyoksydacyjnym wydaje się także potencjalnie skutecznym narzędziem w prewencji chorób nowotworowych.

Bibliografia

  1. I. Matławska i wsp. Znaczenie spożywcze, lecznicze i kosmetyczne oleju arganowego. Postępy Fitoterapii 2010:2:106-113.
  2. M. Krzykowska. Olej arganowy – Właściwości, Działanie I Zastosowanie W Kosmetologii. Studenckie  Zeszyty Naukowe. Kosmetologia 2016:2:2:5 – 20.
  3. D. Guillaume i wsp. Argan [Argania spinosa (L.) Skeels] Oil. In: Ramadan M. (eds) Fruit Oils: Chemistry and Functionality 2019; 317 – 352.
Podsumowanie
Olej arganowy - jakie ma właściwości i jak go stosować?
Tytuł
Olej arganowy - jakie ma właściwości i jak go stosować?
Opis
Olej arganowy zwany jest także płynnym złotem Maroko! Dzięki swoim unikatowym właściwościom zyskuje coraz to większą sławę i jest jednym z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie.
Autor
Wydawca
Poznaj się na tłuszczach
Logotyp