Olej z ogórecznika to niewątpliwie wyjątkowy produkt na rynku. Zasługuje on na to określenie nie tylko dlatego, że znaleźć możemy go wyłącznie dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością i aptekach, ale także dlatego, że cechuje się niezwykle korzystnym wpływem na zdrowie.

Olej z ogórecznika to olej roślinny o barwie lekko żółtej. Produkuje się go z nasion ogórecznika lekarskiego (Borago officinalis), czyli rośliny o pięknych, niebieskich kwiatach. Jak wskazują eksperci, może on mieć niezwykle korzystny wpływ na zdrowie.

Olej z lnianki – dla kogo?

Olej ten cechuje się właściwościami nawilżającymi. Z tego też względu jest szczególnie polecany osobom o skórze suchej, popękanej i wrażliwej. Dzięki temu, że zawiera liczne substancje o potencjale antyoksydacyjnym np. flawonoidy, kwasy organiczne i garbniki wpływa korzystnie na proces starzenia się komórek, opóźniając go. Z tego też powodu olej ten zalecany jest do spożywania na zimno. Znajdziemy go również w kremach i preparatach przeciwzmarszczkowych.

Olej z nasion ogórecznika – właściwości zdrowotne

Olej z ogórecznika jest źródłem kwasu gammalinolenowego, w skrócie nazywanym GLA. Należy on do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które określa się mianem niezbędne, ponieważ nie mamy możliwości ich zsyntetyzować wewnątrz organizmu ludzkiego, a są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Olej z nasion ogórecznika - właściwości zdrowotne

Mimo, iż w niewielkich ilościach kwas GLA powstaje wewnątrz naszego organizmu, to zazwyczaj, zwłaszcza przy niewystarczającej podaży innych NNKT, musimy go również dostarczać wraz pożywieniem.

Nasze zapotrzebowanie na ten kwas tłuszczowy wzrasta na skutek fizjologicznego starzenia się organizmu, a także z powodu:

Kwas GLA odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Jest składnikiem odżywczym, który jest wykorzystywany do syntezy prostaglandyny E1 (PGE1), która wykazuje działanie:

  • przeciwzapalne;
  • przeciwzakrzepowe;
  • antyproliferacyjne;
  • obniżające stężenie cholesterolu.

Optima Cardio

PGE1 ułatwia także rozluźnianie mięśni gładkich i rozszerzenie naczyń krwionośnych, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.

W praktyce suplementację kwasem GLA wykorzystuje się we wspomaganiu leczenia wielu schorzeń skóry takich jak:

  • atopowe zapalenie skóry, gdzie dochodzi do zmniejszenia odczuwanego świądu i suchości skóry;
  • egzema – stosowanie kwasu GLA pozwala to na zmniejszenie dawek maści ze sterydami;
  • łuszczyca, w której stosowanie GLA poprawia przebieg choroby.

Jak wykazano w badaniach, niedobory kwasu GLA mogą być jedną z przyczyn uszkodzenia bariery naskórka, co zwiększa ryzyko rozwoju zmian zapalnych i w konsekwencji także ciężkości, a także częstość napadów wyżej wymienionych schorzeń.

Jednakże, jak podkreślają eksperci, olej z ogórecznika, zasobny w GLA, jest przydatny nie tylko osobom z chorobami skóry. Okazuje się bowiem, że nawet w badaniach na zdrowych osobach, wykazano znaczną poprawa stanu nawilżenia skóry, wzrost jej elastyczności i jędrności. Stosowana dawka lecznicza w badaniach to 345 mg GLA, a zmiany te zaobserwowano po niecałych trzech miesiącach regularnego stosowania.

Olej z ogórecznika i dieta

Olej z ogórecznika jest także korzystny, jeśli włączy się jego stosowanie u osób w wieku podeszłym. Jest to okres, gdzie naturalnie dochodzi do zmian w naskórku i skórze właściwej. Wraz z procesem starzenia, dochodzi zaburzenia homeostazy, a to w konsekwencji powoduje pojawienie się suchości i świądu skóry nawet u osób zdrowych.

W pojedynczych badaniach naukowych wykazano także, że kwas GLA, którego źródłem jest olej z ogórecznika sprawdza się we wspomaganiu leczenia bezsenności, w zapaleniu przyzębia, w opóźnionej dyskinezie, a także podczas leczenia zmian skórnych u pacjentów z mocznicą i poddawanych dializie.

Wśród innych, korzystnie wpływających na zdrowie składników odżywczych ogórecznika lekarskiego wymienić należy także:

  • flawonoidy (kwercetynę, izoramnetynę, kemferol);
  • garbniki;
  • śluz;
  • kwasy organiczne (askorbinowy, jabłkowy, cytrynowy);
  • składniki mineralne np. magnez, potas;
  • witaminę C.

Włącz olej z ogórecznika do diety

Chcąc włączyć ten produkt do swojej diety należy pamiętać, że jego unikatowe składniki odżywcze nie są odporne na działanie wysokiej temperatury. Z tego względu musi być on stosowany na zimno np. do sałatek, surówek, past czy maczania pieczywa.

Jak wskazują dane źródłowe, olej ten można spożywać po otworzeniu do 10 – 12 tygodni, bez obaw o jego jakość czy korzystny wpływ na zdrowie.

Ostatnio modne także staje się zjadanie jadalnych kwiatów. Także i w przypadku ogórecznika lekarskiego jest to możliwe. Jak wskazują eksperci, jadalne są kwiaty i młode, nieowłosione liście. Okazuje się, że smakiem przypominają ogórki. Drobno pokrojone mogą być wykorzystywane jako dodatek do dań takich jak: surówki, sałatki, sosy i zupy. W tradycyjnej kuchni mogą być wykorzystywane do przyprawiania mięsa i twarogu, a także aromatyzowania likierów, octu i win.

Czytaj także: Jaki olej do sałatek?

Ogórecznik lekarski może być także wykorzystywany do produkcji miodu, gdyż jeden kwiat tej rośliny zawiera aż 12 mg nektaru.

Sałatka z łososiem i olejem z ogórecznika lekarskiego

Sałatka z łososiem i olejem z ogórecznika lekarskiego

Składniki

  • łosoś wędzony;
  • sałata lodowa;
  • suszone pomidory;
  • oliwki;
  • ogórek.

Dodatki i przyprawy

  • olej z ogórecznika;
  • sól;
  • pieprz;
  • sok z cytryny.

Liczba porcji: 1.

Czas przygotowania: 10 min.

Instrukcja przygotowania

  1. Suszone pomidory zalej wrzątkiem i odstaw na 5 – 8 minut;
  2. Łososia, a także wszystkie warzywa, dokładniej umyj;
  3. Wyciśnij sok z ½ cytryny: połowę wykorzystaj do skropienia ryby, resztę odstaw na później;
  4. Porwij sałatę na mniejsze kawałki, przełóż do miski;
  5. Oliwki pokrój na połówki, przełóż do miski;
  6. Ogórek pokrój na plasterki, przełóż do miski;
  7. Suszone pomidory pokrój na cienkie paski, przełóż do miski;
  8. Przygotuj sos: wymieszaj ze sobą olej, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Polej nim całą zawartość miski;
  9. Wymieszaj wszystkie składniki.

Smacznego!

Wskazówka:

Do tego przepisu świetnie smakuje jako dodatek kromka opieczonego, razowego pieczywa!

 

Podsumowanie
Olej z ogórecznika - właściwości i działanie
Tytuł
Olej z ogórecznika - właściwości i działanie
Opis
Olej z ogórecznika to olej roślinny o barwie lekko żółtej. Produkuje się go z nasion ogórecznika lekarskiego (Borago officinalis), czyli rośliny o pięknych, niebieskich kwiatach. Jak wskazują eksperci, może on mieć niezwykle korzystny wpływ na zdrowie.
Autor
Wydawca
Poznaj się na tłuszczach
Logotyp