Ostropest plamisty jest rośliną pochodząca z ciepłych regionów Europy, Azji i Afryki. Zarówno jako lek, olej, a także jako surowiec zielarski, znajduje swoje zastosowanie we wspomaganiu stanu zdrowia. Substancja czynna obecna w tej roślinne – sylimaryna – charakteryzuje się działaniem hepatoprotekcyjnym, przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym. Olej z ostropestu plamistego, jako jeden z ważniejszych przetworów powstałych na bazie tej rośliny, wpływa korzystnie zarówno na zdrowie, jak i urodę.

Olej z ostropestu – dla kogo?

Zarówno sam ostropest, jak i olej powstały na jego bazie, to produkty bezpieczne w stosowaniu. Ich regularna konsumpcja wpływa korzystnie na nasze zdrowie i wspomaga leczenie wielu schorzeń. W związku z powyższym olej z ostropestu będzie przydatnym osobom cierpiącym na:

  • marskość wątroby;
  • alkoholowe stłuszczenie wątroby;
  • niealkoholowe stłuszczenie wątroby;
  • zaburzenia pracy dróg żółciowych, kamicę żółciowa;
  • żółtaczkę;
  • zatrucie muchomorem sromotnikowym.

Sylimarol (lek powstały na bazie ostropestu plamistego) wspiera regenerację wątroby, dzięki czemu jest także wykorzystywany u osób, które z racji ryzyka zawodowego są narażone na różne toksyny chemiczne.

Olej z ostropestu – dla kogo?

Olej z nasion ostropestu – właściwości

Jak wykazały badania analityczne, nasiona ostropestu plamistego są szczególnie zasobne w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega – 6, które stanowią połowę całej frakcji tłuszczowej. Kolejnym, najliczniej występującym kwasem tłuszczowym jest kwas oleinowy, stanowiący prawie 1/3 tłuszczu tych nasion. Występuje on także w oliwie z oliwek i oleju rzepakowym. Kwas oleinowy należy do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zastępując nasycone kwasy tłuszczowe (obecne na przykład w mięsie, działające promiażdżycowo), zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia.

Nasiona ostropestu zawierają także bardzo dużo w witaminy E, której w 100 g jest aż 23,5 mg! Witamina E jest naturalnym antyoksydantem, zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, a także wpływa korzystnie na zdrowie serca.

Olej z nasion ostropestu – właściwości

Olej z ostropestu, podobnie i jak jego inne przetwory, znajduje swoje zastosowanie we wspomaganiu leczenia różnych schorzeń np. stłuszczenia wątroby. Jak wskazano w badaniu Zhu i wsp. zastosowanie oleju z ostropestu plamistego u myszy pozwoliło na poprawę profilu lipidowego, a także obniżanie poziomu glikemii, inuliny i wolnych kwasów tłuszczowych. Zauważono także poprawę stanu wątroby i wzrost aktywności mechanizmów antyoksydacyjnych wewnątrz organizmu.

Jak wskazują badania naukowe, ostropest jest zasobny w szereg substancji wpływających korzystnie na organizm człowieka. Jego owoce zawierają, oprócz wspomnianej już sylimaryny, także:

  • witaminy, w tym szczególnie C i K;
  • fitosterole (wpływające korzystnie na poziom cholesterolu);
  • flawonoidy;
  • aminy biogenne (histaminę, tyraminę);
  • kwasy organiczne.

Optima Witamina D+K

Olej z ostropestu plamistego – zastosowanie

Wspomniane wyżej substancje przyczyniają się do tego, że różne przetwory (oleje, nalewki, napary, odwary, leki) powstałe na bazie ostropestu plamistego cechują się działaniem:

  • przeciwzapalnym;
  • odtruwającym;
  • stymulującym regenerację komórek wątroby;
  • zwiększającym wydzielanie soków trawiennych;
  • poprawiającym trawienie;
  • zwiększającym efektywność laktacji.

Ostropest wpływa także korzystnie na gospodarkę sercowo – naczyniową, działając przeciwzakrzepowo i wzmacniając ściany naczyń krwionośnych.

Olej z ostropestu w kuchni

Korzystny profil kawasów tłuszczowych, a także obecność pozostałych cennych składników odżywczych takich jak flawonoidy i witamina E sprawiają, że warto do swojej codziennej diety włączyć olej z ostropestu. Jednakże, z uwagi na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych najlepiej wykorzystywać go na zimno np. do past kanapkowych, sałatek, pieczywa i surówek.

Czytaj także: Jaki olej do sałatek wybrać?

Warto także zwrócić uwagę, że nie sam olej może być przez nas wykorzystywany w kuchni. Jak dowodzą ludowe książki kucharskie, dolne liście rośliny mogą być stosowane do przygotowania sałatek!

Olej z ostropestu w kuchni

Zastosowanie w kosmetyce – na włosy, skórę i paznokcie

Olej z ostropestu plamistego jest także składnikiem wielu naturalnych kosmetyków o działaniu regeneracyjnym i nawilżającym. Jak wskazują eksperci, stosowanie kosmetyków zawierających olej z ostropestu wpływa pozytywnie na naszą urodę. Wpływa on na:

  • poprawę stanu skóry;
  • spłycenie zmarszczek;
  • poprawę elastyczności skóry;
  • zmniejszenie zaczerwienia skóry;
  • poprawę kolorytu cery.

Olej ostropestu, jako frakcja tłuszczowa, stanowi zatem idealnie rozwiązanie dla kosmetyków przeznaczonych do cery suchej i zmęczonej, łamliwych paznokci i przesuszonych włosów.

Zastosowanie w kosmetyce – na włosy, skórę i paznokcie

Czy ostropest jest bezpieczny?

Jak wskazano w „Małej księdze Ziół” (A. Leszkowska), ostropest jest bezpieczny, także dla kobiet w ciąży i karmiących. Jednakże to, co może nas niepokoić, to jego możliwość interakcji z innymi lekami. Jak wskazują eksperci, przez to, że wpływa na funkcjonalność i działanie wątroby, ma zdolność do obniżania stężenia i skuteczności innych leków np.  metronidazolu (lek bakteriobójczy) lub indynawiru (lek wykorzystywany w leczeniu HIV). Z tego względu produkty i posiłki zawierające w swoim składzie ostropest np. oleje powinny być stosowane minimum dwie godziny po przyjęciu leku.

Podsumowanie
Olej z ostropestu plamistego - właściwości i zastosowanie
Tytuł
Olej z ostropestu plamistego - właściwości i zastosowanie
Autor
Wydawca
Poznaj się na tłuszczach
Logotyp