Czym jest olej rycynowy?

Olej rycynowy, zwany również olejem rącznikowym, jest szeroko wykorzystywanym produktem, zarówno w przemyśle, jak i kosmetyce. Uzyskuje się go z nasion rącznika pospolitego. Podczas jego otrzymywania, ważne są warunki, w jakich prowadzony jest ten proces, jako że nieodpowiednio przetwarzany, może być źródłem substancji trującej – rycyny. Olej rycynowy jest otrzymywany przez tłoczenie na zimno, ekstrakcję rozpuszczalnikami lub metodą będącą połączeniem, obu wcześniej wspomnianych sposobów. Po wytłoczeniu olej ten jest gęstym płynem o barwie lekko żółtej.

Kosmetyczne zastosowanie

Głównym składnikiem oleju rycynowego jest gliceryd 18-węglowego kwasu rycynolowego i to przede wszystkim on odpowiada za jego intensywne właściwości nawilżające. W skład oleju rycynowego wchodzą także glicerydy innych kwasów tłuszczowych, np. oleinowego, linolowego, palmitynowego i stearynowego. Olej rycynowy jest także źródłem glikozydów flawonowych oraz kwercetyny. Wspominane składniki cechują się właściwościami antyoksydacyjnymi, czyli opóźniającymi starzenie się struktur komórkowych.

Olej rycynowy na włosy, rzęsy i brwi

Nasza skóra, włosy i paznokcie każdego dnia są narażane na różnie, nie korzystnie działające, czynniki ze środowiska zewnętrznego. Poddawanie włosów takim zabiegom jak malowanie, suszenie, prostowanie czy nawet promieniowanie UV sprawia, że stają się one matowe, wysuszone, kruche i osłabione. W związku z tym wymagają codziennej, intensywnej pielęgnacji. Jej podstawę stanowi częste mycie włosów odpowiednio dobranymi preparatami. Jak się jednak okazuje, jest to niewystarczające i chcąc cieszyć się błyszczącymi i miękkimi włosami, musimy włożyć w nie nieco więcej pracy. Jak twierdzą eksperci, kluczem do pięknych włosów jest ich odpowiednie natłuszczanie. Sama natura nam to umożliwiła, tworząc gruczoły łojowe obecne na owłosionej skórze głowy. Wytwarzają one substancję tłuszczowo-woskową, czyli sebum, która chroni i nawilża nasze włosy. Jednakże zabiegi, które prowadzimy na włosach, mogą zaburzać pracę wspomnianych gruczołów.

Tak więc, aby poprawić kondycję oraz wygląd włosów należy stosować preparaty nawilżające, wśród których świetnie sprawdza się właśnie olej rycynowy, który może być stosowany jako maska na całe włosy lub jako odżywka na końcówki. Podobnie jest w przypadku rzęs i brwi, które także muszą stawić czoła takim wyzwaniom jak: makijaż, intensywne oczyszczanie, mróz czy promieniowanie UV. Przesuszone i osłabione możemy wzmocnić, smarując je olejem rycynowym. Optymalnie będzie wykonywać takie zabiegi na noc. Nakładając olej na brwi, wystarczy delikatnie wetrzeć go we włoski. Chcąc natomiast zaaplikować olej na rzęsy, należy skorzystać ze szczoteczki do rzęs np. wyczyszczonej, po starym tuszu do rzęs.

Olej rycynowy na skórę i na zmarszczki

Zapewne nikomu nie trzeba tłumaczyć, że nasza skóra na co dzień potrzebuje częstego nawilżania. Niesprzyjające warunki pogodowe, takie jak mróz, słońce czy nawet źle dobrane kosmetyki, mogą przyczynić się do zaburzenia jej kondycji. W zależności od naszych indywidualnych problemów z cerą może objawiać się to nadmiernym łuszczeniem się skóry, przyspieszonym przesuszeniem i starzeniem się lub powstawaniem zaskórników i trądziku.

Obecnie wszyscy poszukujemy kosmetyków jak najbardziej naturalnych. Maski czy kremy oparte na składnikach lipidowych są zalecane przede wszystkim do skóry suchej, wymagającej dogłębnego nawilżenia i natłuszczenia. Tego typu preparaty można stosować na twarz, dłonie, a także całe ciało. Okazuje się, że zastosowanie naturalnych olejów, np. oleju rycynowego, pozwala zmniejszyć przebarwienia, wygładzić skórę, a także dzięki substancji o potencjale antyoksydacyjnym, opóźnić starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek. Pamiętaj także, że chcąc zachować młodą i błyszczącą cerę, ważne jest wypijanie odpowiednich ilości wody, w zależności od osoby od 1,5 do 2,5 – 3l dziennie.

Olej rycynowy na paznokcie

Jak się okazuje, olej rycynowy jest w stanie zadbać nie tylko o naszą skórę i włosy, ale także o paznokcie! Zdaniem ekspertów ma podwójne zastosowanie, po pierwsze nawilża skórę wokół paznokci, co zapobiega pękaniu skórek, ale także wzmacnia paznokcie. Kwasy tłuszczowe naturalnie obecne w olejach roślinnych takich jak olej rycynowy, przyspieszają regenerację zniszczonych paznokci, odżywiają je, a także zapewniają im skuteczną ochronę.

Olej rycynowy – właściwości lecznicze

Olej rycynowy znany jest najbardziej ze swoich właściwości leczniczy, jako środek przeczyszczający. Aby go zakupić, nie jest wymagana recepta. Cechuje się on działaniem miejscowym, gdzie w jelicie cienkim przyspiesza pasaż jelitowy i zapobiega zaparciom. Olej rycynowy lub jego pochodne są także składnikami wielu leków o działaniu: przeciwgrzybicznym, przeciwnowotworowym, przeciwzapalnym, przeciwbólowym, hepatoprotekcyjnym i immunosupresyjnym.

Czy są jakieś przeciwwskazania?

Zdaniem amerykańskiej Agencja Żywności i Leków (FDA) jest to środek bezpieczny i skuteczny. Jednakże w niewielkiej ilości badań wykazano, że może przyczynić się do wystąpienia reakcji nadwrażliwości i alergii. Tak więc, jeśli zaobserwujemy u siebie objawy nietolerancji produktu, powinniśmy zrezygnować ze stosowania go. Pomimo licznych, korzystnych właściwości wynikających ze stosowania produktu, nie możemy także zapomnieć, że jego nadużywanie nie jest obojętne dla organizmu.

Wśród pracowników w Indiach, Brazylii i Chinach, gdzie ma miejsce największa produkcja oleju rycynowego, obserwuje się liczne efekty uboczne związane nie tylko z ekstrakcją oleju, ale także z obecnością na świeżych nasionach trucizny – rycyny. Przeciwieństwem do stosowania oleju rycynowego jest także ciąża, jeśli jest on wykorzystywany jako środek przeczyszczający. Jego zastosowanie w ten sposób, w tym szczególnym okresie, może nasilić skurcze macicy i przyczynić się do porodu przedwczesnego i poronienia.

Podsumowanie

Olej rycynowy i jego pochodne znajdują szerokie zastosowanie, od przemysłu spożywczego, aż po kosmetyczny. Jego niezwykłe właściwości nawilżające, wynikające z kompozycji oleju, sprawiają, że ma korzystny wpływ na zniszczone włosy i paznokcie, osłabione rzęsy i brwi czy przesuszoną skórę. Niewątpliwe, do jego podstawowych zastosowań, należy także działanie przeczyszczające. Biorąc jednak pod uwagę, możliwość zatrucia się rycyną, zawsze wybieraj preparaty z dobrego źródła, na przykład apteki.

 

Bibliografia

1. J. Kula i T. B. Quang. Olej rycynowy – chemia i zastosowanie. Przemysł chemiczny

1998:11:77:403 – 406.

2.  R. Reszke i A. Reich. Wybrane składniki pochodzenia roślinnego obecne

w kosmetykach dostępnych w Polsce. Forum Dermatologicum 2016; 2:2:51–59.

3. L. Chrząstek, B. Dondela i M. Deska. Bezpieczne składniki kosmetyków – lipidy i ich

pochodzenie. Prace Naukowe Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie 2015;

III:9–27.

4. Food and Drug Administration. „Ingredient List A-C”.

5.  Drugs and Supplements: Castrol Oil. Mayo Clinic.

Podsumowanie
Olej rycynowy - zastosowanie i właściwości
Tytuł
Olej rycynowy - zastosowanie i właściwości
Opis
Olej rycynowy, zwany również olejem rącznikowym, jest szeroko wykorzystywanym produktem, zarówno w przemyśle, jak i kosmetyce.
Autor
Wydawca
Poznaj się na tłuszczach
Logotyp