Orzechy makadamia to jedne z najtłustszych orzechów, w których 2/3 masy stanowi tłuszcz. Pod tym względem mogą im dorównać jedynie orzechy pecan i orzechy brazylijskie. Większość tłuszczów w orzechach makadamia to  zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe, ale o unikalnej kombinacji. Oprócz typowego dla jednonienasyconych kwasów tłuszczowych kwasu oleinowego, zawierają kwas oleopalmitynowy (omega-7). Występuje on w ludzkiej skórze, ale z wiekiem jest go coraz mniej. Dlatego jest stosowany do pielęgnacji skóry. Regeneruje ją odbudowując warstwę lipidową naskórka, przeciwdziała utracie wody, uelastycznia, zmiękcza i wygładza.

Jakie wartości odżywcze kryją w sobie orzechy makadamia?

Orzechy makadamia są jednymi z najtłustszych (75 proc. tłuszczu) i najbardziej kalorycznych orzechów – 100 g dostarcza aż 718 kcal. Podobnie tłuste są orzechy pecan, które w 71 proc. składają się z tłuszczu i dostarczają 690 kcal (w 100 g). Nie wiele mniej tłuszczu zawierają orzechy brazylijskie (67 proc. tłuszczu i 659 kcal w 100 g).

Białko w orzechach makadamia stanowi ok. 8g/100 g a węglowodany 14 g/100 g, błonnik ok. 9 g/100 g. Z witamin znajdziemy w orzechach makadamia wit. A, E, kwas foliowy, wit. B1, B2 i B6, wit. PP i C. Składniki mineralne, których źródłem są orzechy makadamia to wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód  i cynk.

Jak potwierdzają liczne badania, u osób  które regularnie sięgają po orzechy, ryzyko miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy typu 2 jest niższe. Jak widać ze składu, orzechy makadamia zawierają bardzo wiele różnych wartościowych składników odżywczych i same w sobie są bardzo smaczne, przypominają smak orzechów laskowych.  Nie można jednak przesadzać z ilością tych i innych bardzo tłustych orzechów, ze względu na ich kaloryczność. Kilka orzechów dziennie takich orzechów wystarczy aby skorzystać w ich super odżywczych właściwości.

Olej makadamia w kuchni – źródło dobrego smaku, zdrowych  tłuszczów i witaminy E

Najwięcej bo ok. 60% oleju  makadamia stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe, ok. 12% to nasycone kwasy tłuszczowe (kwas palmitynowy), a wielonienasycone kwasy tłuszczowe ok.1,5%. Olej z orzechów makadamia można wykorzystać w kuchni do np. sałatek warzywnych. Tłoczony na zimno, zachowuje lekko orzechowy smak i zapach. Zawiera także naturalny przeciwutleniacz w postaci witaminy E. Olej o takim składzie jest wskazany w dietach obniżających poziom cholesterolu we krwi, aby zapobiegać rozwojowi miażdżycy i redukować ryzyko chorób układu krążenia.

Olej makadamia naturalnym kosmetykiem

 Jest pozyskiwany poprzez tłoczenie orzechów rośliny Macadamia integrifolia pochodzącej z rejonów Australii , Nowej Zelandii, Afryki i Hawajów. Olej makadamia stosuje się głównie do pielęgnacji skóry suchej, mało elastycznej i zniszczonej. Ale jest on skuteczny także w przypadku skóry podrażnionej przez słońce oraz w leczeniu blizn, wyprysków, łuszczycy i drobnych ran. Jest bardzo popularny jako olej do masażu, zabiegów SPA i aromaterapii. Wspomaga walkę z cellulitem i rozstępami , jeżeli jest regularnie wmasowywany z skórę nóg i pośladków. Ze względu na skład i powinowactwo do ludzkiej skóry, bardzo dobrze się wchłania. Olej makadamia zawiera unikalny kwas oleopalmitynowy (omega-7). Występuje on w ludzkiej skórze, ale z wiekiem jest go coraz mniej. Im starsza skóra tym mniej tego kwasu zawiera , dlatego jest stosowany do pielęgnacji skóry, dzięki czeku można uzupełniać niedobory  wynikające z wieku. Regeneruje  skórę  odbudowując warstwę lipidową naskórka, przeciwdziała utracie wody, uelastycznia, zmiękcza i wygładza,  chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Zawarte  w nim witaminy A i  E jako przeciwutleniacze dodatkowo hamują przedwczesne starzenie się skóry. Jest polecany także do wysuszonych, łamliwych i kruchych włosów. Jedynym olejem tak bogatym w kwas oleopalmitynowy jest olej rokitnikowy.

Naturalne, rafinowane oleje są podstawowymi surowcami wysokiej jakości kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów. Wprowadza się je do kremów, balsamów, maseczek kosmetycznych, płynów kąpielowych. Są składnikami szamponów, odżywek oraz innych środków do pielęgnacji włosów. Można je znaleźć w recepturach pomadek ochronnych do warg, lakierach i zmywaczach do paznokci. Stosuje się je również bezpośrednio na skórę podczas masażu. Stanowią doskonały nośnik dla olejków eterycznych.

Źródła

USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Jedzenie orzechów zmniejsza ryzyko zgonu, http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,398132,jedzenie-orzechow-zmniejsza-ryzyko-zgonu.html

Orzechowa dieta dobra na cukrzycę, http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,383405,orzechowa-dieta-dobra-na-cukrzyce.html

A macadamia nut-rich diet reduces total and LDL-cholesterol in mildly hypercholesterolemic men and women, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18356332

Podsumowanie
Olej makadamia – zastosowanie i działanie
Tytuł
Olej makadamia – zastosowanie i działanie
Autor
Wydawca
Poznaj się na tłuszczach
Logotyp