Popcorn i płatki kukurydziane nie pozwalają przypuszczać, że kukurydza posiada jakieś wartości odżywcze. Tymczasem jej pochodną jest szlachetny olej kukurydziany, po który warto sięgnąć nie tylko w kuchni, ale i w łazience.

Olej kukurydziany znajduje się na liście najlepszych gatunków olejów roślinnych. Tłoczony ze zmielonych zarodków kukurydzy, powinien być spożywany na surowo, w ciągu 3 miesięcy od otwarcia, natomiast rafinowany (w celu poprawienia smaku i trwałości) nadaje się do smażenia i pieczenia. Ale to tylko wierzchołek możliwych zastosowań oleju kukurydzianego.
Właściwości odżywcze oleju kukurydzianego
Olej kukurydziany bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT): kwas linolowy (45-70%), oleinowy (30%), palmitynowy (13%), stearynowy (4%) i korzystną dla zdrowia proporcję kwasu omega 6 (bardzo dużo) do kwasu omega 3 (niewiele), która napędza metabolizm, usprawnia aktywność jelit, pęcherzyka żółciowego i wątroby. Jednocześnie kombinacja ta sprawia, że kwasy bardzo łatwo i szybko ulegają utlenieniu, dlatego olej kukurydziany najczęściej jest rafinowany, by jak najdłużej nadawał się do spożycia.

W oleju kukurydzianym (także rafinowanym) znajdziemy również spore ilości witaminy E i K, a także witaminy A, B1, C, PP i lecytynę. Witamina K i kwas linolowy znakomicie uzupełniają się w profilaktyce układu sercowo-naczyniowego i poprawie krzepnięcia krwi, stąd zaleca się regularne spożycie łyżki nierafinowanego oleju na czczo. Medycyna ludowa podaje, że zażywanie oleju w tej formie niweluje także bóle migrenowe, łagodzi astmę i katar sienny.
Olej kukurydziany, dzięki stężeniu witaminy E (której zawiera dwukrotnie więcej niż oliwa z oliwek czy olej słonecznikowy), pomaga chronić naczynia krwionośne przed miażdżycą i nowotworami. Ma cztery razy więcej steroli roślinnych niż oliwa z oliwek i o 40% więcej niż olej rzepakowy, dzięki czemu znakomicie wzbogaca dietę dla serca: zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu i powstawaniu miażdżycy. Fitosterole przy okazji z sukcesem są stosowane w walce z przerostem gruczołu krokowego.
Olej kukurydziany tłoczony na zimno jest doskonały dla sportowców, ponieważ korzystnie wpływa na kondycję, wzmacnia mięśnie oraz naczynia krwionośne.


Jakie zastosowanie w kuchni ma olej kukurydziany?

Olej tłoczony na zimno warto stosować do sałatek, majonezu, zimnych sosów i surówek. Można go dodawać do gotowych dań, zup, warzyw, kasz. Podgrzanie posiłku na łyżce oleju z zarodków kukurydzianych jest dopuszczalne, o ile temperatura na patelni nie przekroczy 90 stopni C. – taka jest granica ciepła dla zachowania właściwości zdrowotnych surowego oleju.
Do smażenia oraz pieczenia nadaje się równie wartościowy olej kukurydziany rafinowany.
Olej kukurydziany w kosmetologii – wpływ na skórę i włosy

Od lat używa oleju kukurydzianego w przemyśle kosmetycznym. Wykazuje właściwości łagodzące, odżywcze, uelastyczniające, poleca się go do skóry tłustej jak i suchej, dojrzałej, wrażliwej oraz zmęczonej. Działanie zawdzięcza potężnej dawce witaminy E i fitosterolom – to one wzmacniają i wygładzają włosy i paznokcie, pobudzają syntezę kolagenu w komórkach i tym samym ujędrniają cerę, łagodzą objawy atopowego zapalenia skóry i łuszczycę, pomagają zwalczać wolne rodniki i opóźniać procesy starzenia. Używa się go również do usuwania plam pigmentacyjnych – uzupełnia działanie gorących okładów z mokrej sody, po których należy przetrzeć skórę wacikiem nasączonym olejem.
Możemy natłuszczać nim ciało czy dodawać go do kąpieli. Sprawdzi się również, jako maseczka do włosów. Olejowanie pasm tłuszczem kukurydzianym to bardzo prosty i skuteczny zabieg, przywraca blask i sprężystość włosom wysokoporowatym (suche, zniszczone, łamliwe włosy z tendencją do rozdwajania końcówek), ponieważ duże cząsteczki oleju, które z powodzeniem wnikną w budulec włosa z odsłoniętymi łuskami, nie przenikną przez zwarte łuski włosa zdrowego).
Ponadto olej kukurydziany, dzięki idealnej równowadze kwasów tłuszczowych omega, ma właściwości przeciwzapalne, eliminuje łupież, zapobiega łuszczeniu się skóry głowy i wypadaniu włosów, pomaga też pobudzić ich porost.