Początek Nowego Roku to świetny czas, aby wprowadzić zmiany w swoim życiu – np. zadbać o dobre nawyki żywieniowe. Zmianę naszej diety możemy rozpocząć już w pracy. Wystarczy zamienić niezdrowe batony i jedzone na szybko bułki z pobliskiego sklepu, na przygotowywane wcześniej, zdrowe posiłki.

Zdrowa dieta to zbilansowana dieta. Jeżeli chcemy zacząć Nowy Rok z dobrą dietą, skupmy się – między innymi – na zamienianiu nasyconych kwasów tłuszczowych, tymi nienasyconymi. Kwasy te mogą mieć zbawienny wpływ na cały organizm: obniżą poziom „złego” cholesterolu LDL czy wspomogą pracę układu krążenia.

Sałatka z awokado i łososiem

Łosoś i awokado oraz dodane oleje będą źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Taka sałatka nie tylko obłędnie wygląda, ale jest też pyszna i – co najważniejsze – szybko się ją przygotowuje.

Potrzebne składniki:

  • wędzony łosoś;
  • 1 dojrzałe awokado;
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych;
  • 500g roszponki;
  • garść ziaren słonecznika;
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek;
  • pieprz, sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Roszponkę obmyć i wrzucić do miski. Dodać pokrojonego łososia i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Awokado obrać i pokroić w kostkę. Do miski dorzucić ziarna słonecznika. Całość wymieszać i polać 2-3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Przyprawić do smaku.

Wegetariańska kanapka z awokado

Kanapka pełna kolorowych warzyw uatrakcyjni śniadanie w pracy nie tylko pod względem estetycznym, ale i poprzez swoje walory smakowe. W tym prostym śniadaniu awokado będzie grało pierwsze skrzypce i uzupełni posiłek o niezbędne kwasy tłuszczowe.

Potrzebne składniki (na jedną kanapkę):

  • pieczywo (z pełnego ziarna lub na zakwasie są najkorzystniejsze);
  • pół awokado;
  • 1/8 czerwonej papryki;
  • 1/8 żółtej papryki;
  • ¼ małej cukinii;
  • olej rzepakowy, oliwa z oliwek lub dobrej jakości miękka margaryna;
  • garść roszponki;
  • pieprz, sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Cukinię obrać, pokroić w talarki i podsmażyć na oleju rzepakowym razem z pokrojonymi w paski paprykami. Pieczywo skropić oliwą z oliwek lub posmarować dobrej jakości miękką margaryną. Na spód położyć roszponkę, później ułożyć pozostałe warzywa. Na koniec dodać pokrojone w paski awokado i przyprawić do smaku.

Kanapka z serem kozim i orzechami

Orzechy, choć są niewielkich rozmiarów, dostarczają organizmowi wiele niezbędnych składników, które usprawnią nie tylko nasz organizm, ale i umysł. Nie można ich jednak jeść bez opamiętania, ze względu na wysoką kaloryczność. Kanapka z serem kozim i orzechami będzie więc doskonałym połączeniem dobrego smaku z funkcjonalnością.

Potrzebne składniki (na jedną kanapkę):

  • pieczywo (z pełnego ziarna lub na zakwasie są najkorzystniejsze);
  • pleśniowy ser kozi;
  • garść orzechów włoskich;
  • konfitura z żurawiny;
  • oliwa z oliwek lub dobrej jakości miękka margaryna.

Sposób przygotowania:

Pieczywo skropić oliwą lub posmarować margaryną. Pokroić ser kozi i ułożyć na kanapce. Na wierzch wysypać pokruszone orzechy włoskie. Na koniec dodać konfiturę z żurawiny.

A gdy brakuje nam czasu

Kiedy naprawdę brak nam czasu, wtedy najprostszym sposobem na dostarczenie niezbędnych kwasów tłuszczowych będzie przygotowanie przekąski w postaci orzechów (ale pamiętajmy, że orzechy są bardzo kaloryczne) lub kanapki z miękką margaryną. Taka margaryna pozwoli w prosty sposób „przemycić zdrowie” do najprostszych i najszybszych posiłków jakimi są kanapki. Dobrym rozwiązaniem może być użycie margaryn funkcjonalnych – czyli takich, które są wzbogacone w dodatkowe składniki: sterole lub stanole roślinne, kwas DHA lub mikroelementy, takie jak potas.

Podsumowanie
Zdrowe przekąski w pracy
Tytuł
Zdrowe przekąski w pracy
Autor
Wydawca
Poznaj się na tłuszczach
Logotyp