Zdrowe przekąski do pracy
Początek Nowego Roku to świetny czas, aby wprowadzić zmiany w swoim życiu – np. zadbać o dobre nawyki żywieniowe. Zmianę naszej diety możemy rozpocząć już w pracy. Wystarczy zamienić niezdrowe batony i jedzone na szybko bułki z pobliskiego sklepu, na przygotowywane wcześniej, zdrowe posiłki.
Zdrowa dieta to zbilansowana dieta. Jeżeli chcemy zacząć Nowy Rok z dobrą dietą, skupmy się – między innymi – na zamienianiu nasyconych kwasów tłuszczowych, tymi nienasyconymi. Kwasy te mogą mieć zbawienny wpływ na cały organizm: obniżą poziom „złego” cholesterolu LDL czy wspomogą pracę układu krążenia.
Sałatka z awokado i łososiem
Łosoś i awokado oraz dodane oleje będą źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Taka sałatka nie tylko obłędnie wygląda, ale jest też pyszna i – co najważniejsze – szybko się ją przygotowuje.
Potrzebne składniki
- wędzony łosoś;
- 1 dojrzałe awokado;
- 10 szt. pomidorków koktajlowych;
- 500g roszponki;
- garść ziaren słonecznika;
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek;
- pieprz, sól do smaku.
Sposób przygotowania
Roszponkę obmyć i wrzucić do miski. Dodać pokrojonego łososia i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Awokado obrać i pokroić w kostkę. Do miski dorzucić ziarna słonecznika. Całość wymieszać i polać 2-3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Przyprawić do smaku.
Wegetariańska kanapka z awokado
Kanapka pełna kolorowych warzyw uatrakcyjni śniadanie w pracy nie tylko pod względem estetycznym, ale i poprzez swoje walory smakowe. W tym prostym śniadaniu awokado będzie grało pierwsze skrzypce i uzupełni posiłek o niezbędne kwasy tłuszczowe.
Potrzebne składniki (na jedną kanapkę)
- pieczywo (z pełnego ziarna lub na zakwasie są najkorzystniejsze);
- pół awokado;
- 1/8 czerwonej papryki;
- 1/8 żółtej papryki;
- ¼ małej cukinii;
- olej rzepakowy, oliwa z oliwek lub dobrej jakości miękka margaryna;
- garść roszponki;
- pieprz, sól do smaku.
Sposób przygotowania
Cukinię obrać, pokroić w talarki i podsmażyć na oleju rzepakowym razem z pokrojonymi w paski paprykami. Pieczywo skropić oliwą z oliwek lub posmarować dobrej jakości miękką margaryną. Na spód położyć roszponkę, później ułożyć pozostałe warzywa. Na koniec dodać pokrojone w paski awokado i przyprawić do smaku.
Kanapka z serem kozim i orzechami
Orzechy, choć są niewielkich rozmiarów, dostarczają organizmowi wiele niezbędnych składników, które usprawnią nie tylko nasz organizm, ale i umysł. Nie można ich jednak jeść bez opamiętania, ze względu na wysoką kaloryczność. Kanapka z serem kozim i orzechami będzie więc doskonałym połączeniem dobrego smaku z funkcjonalnością.
Potrzebne składniki (na jedną kanapkę)
- pieczywo (z pełnego ziarna lub na zakwasie są najkorzystniejsze);
- pleśniowy ser kozi;
- garść orzechów włoskich;
- konfitura z żurawiny;
- oliwa z oliwek lub dobrej jakości miękka margaryna.
Sposób przygotowania
Pieczywo skropić oliwą lub posmarować margaryną. Pokroić ser kozi i ułożyć na kanapce. Na wierzch wysypać pokruszone orzechy włoskie. Na koniec dodać konfiturę z żurawiny.
Kiedy naprawdę brak nam czasu, wtedy najprostszym sposobem na dostarczenie niezbędnych kwasów tłuszczowych będzie przygotowanie przekąski w postaci orzechów (ale pamiętajmy, że orzechy są bardzo kaloryczne) lub kanapki z miękką margaryną. Taka margaryna pozwoli w prosty sposób „przemycić zdrowie” do najprostszych i najszybszych posiłków jakimi są kanapki. Dobrym rozwiązaniem może być użycie margaryn funkcjonalnych – czyli takich, które są wzbogacone w dodatkowe składniki: sterole lub stanole roślinne, kwas DHA lub mikroelementy, takie jak potas.

