Początek Nowego Roku to świetny czas, aby wprowadzić zmiany w swoim życiu – np. zadbać o dobre nawyki żywieniowe. Zmianę naszej diety możemy rozpocząć już w pracy. Wystarczy zamienić niezdrowe batony i jedzone na szybko bułki z pobliskiego sklepu, na przygotowywane wcześniej, zdrowe posiłki.

Zdrowa dieta to zbilansowana dieta. Jeżeli chcemy zacząć Nowy Rok z dobrą dietą, skupmy się – między innymi – na zamienianiu nasyconych kwasów tłuszczowych, tymi nienasyconymi. Kwasy te mogą mieć zbawienny wpływ na cały organizm: obniżą poziom „złego” cholesterolu LDL czy wspomogą pracę układu krążenia.

Łosoś i awokado oraz dodane oleje będą źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Taka sałatka nie tylko obłędnie wygląda, ale jest też pyszna i – co najważniejsze – szybko się ją przygotowuje.

Potrzebne składniki:

  • wędzony łosoś
  • 1 dojrzałe awokado
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • 500g roszponki
  • garść ziaren słonecznika
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Roszponkę obmyć i wrzucić do miski. Dodać pokrojonego łososia i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Awokado obrać i pokroić w kostkę. Do miski dorzucić ziarna słonecznika. Całość wymieszać i polać 2-3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Przyprawić do smaku.

Kanapka pełna kolorowych warzyw uatrakcyjni śniadanie w pracy nie tylko pod względem estetycznym, ale i poprzez swoje walory smakowe. W tym prostym śniadaniu awokado będzie grało pierwsze skrzypce i uzupełni posiłek o niezbędne kwasy tłuszczowe.

Potrzebne składniki (na jedną kanapkę):

  • pieczywo (z pełnego ziarna lub na zakwasie są najkorzystniejsze)
  • pół awokado
  • 1/8 czerwonej papryki
  • 1/8 żółtej papryki
  • ¼ małej cukinii
  • olej rzepakowy, oliwa z oliwek lub dobrej jakości miękka margaryna
  • garść roszponki
  • pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Cukinię obrać, pokroić w talarki i podsmażyć na oleju rzepakowym razem z pokrojonymi w paski paprykami. Pieczywo skropić oliwą z oliwek lub posmarować dobrej jakości miękką margaryną. Na spód położyć roszponkę, później ułożyć pozostałe warzywa. Na koniec dodać pokrojone w paski awokado i przyprawić do smaku.

Orzechy, choć są niewielkich rozmiarów, dostarczają organizmowi wiele niezbędnych składników, które usprawnią nie tylko nasz organizm, ale i umysł. Nie można ich jednak jeść bez opamiętania, ze względu na wysoką kaloryczność. Kanapka z serem kozim i orzechami będzie więc doskonałym połączeniem dobrego smaku z funkcjonalnością.

Potrzebne składniki (na jedną kanapkę):

  • pieczywo (z pełnego ziarna lub na zakwasie są najkorzystniejsze)
  • pleśniowy ser kozi
  • garść orzechów włoskich
  • konfitura z żurawiny
  • oliwa z oliwek lub dobrej jakości miękka margaryna

Sposób przygotowania:

Pieczywo skropić oliwą lub posmarować margaryną. Pokroić ser kozi i ułożyć na kanapce. Na wierzch wysypać pokruszone orzechy włoskie. Na koniec dodać konfiturę z żurawiny.

Kiedy naprawdę brak nam czasu, wtedy najprostszym sposobem na dostarczenie niezbędnych kwasów tłuszczowych będzie przygotowanie przekąski w postaci orzechów (ale pamiętajmy, że orzechy są bardzo kaloryczne) lub kanapki z miękką margaryną. Taka margaryna pozwoli w prosty sposób „przemycić zdrowie” do najprostszych i najszybszych posiłków jakimi są kanapki. Dobrym rozwiązaniem może być użycie margaryn funkcjonalnych – czyli takich, które są wzbogacone w dodatkowe składniki: sterole lub stanole roślinne, kwas DHA lub mikroelementy, takie jak potas.