II śniadanie – kulinarne inspiracje od kucharza Kuby Steuermarka
Domowa margaryna
Składniki dla 3-ech osób:
- 20 g tłuszczu roślinnego o stałej konsystencji – np. oleju kokosowego;
- 3 łyżki – rafinowanego oleju rzepakowego;
- 2 duże żółtka z ekologicznych jajek;
- 2 łyżeczki mleka.
Sprzęt niezbędny do zrobienia domowej margaryny:
- Duża szklana miska;
- Mniejsza aluminiowa miseczka;
- Rózga kuchenna (trzepaczka).
Przygotowanie:
- W rondlu o grubym dnie delikatnie podgrzej i rozpuść olej kokosowy.
- Do dużej szklanej miski wsyp lód, wlej odrobinę wody, a do środka wstaw metalową miseczkę i przelej do niej roztopiony tłuszcz kokosowy.
- Do rozgrzanego oleju kokosowego stopniowo dodawaj olej rzepakowy. Całość mieszaj rózgą, jednocześnie obracając delikatnie mniejszą miseczkę.
- Kiedy margaryna zacznie się krystalizować dodaj do niej mleko i żółtka jajek. Wymieszaj i dopraw solą.
Dodatkowo, jeśli chcesz przygotować:
- Margarynę kolendrowo-imbirową: 1 łyżka poszatkowanych świeżych liści kolendry,
1 łyżeczka marynowanego imbiru,
- Margarynę szczypiorkową: 1 łyżka pociętego drobno szczypiorku
- Margarynę z wędzoną papryką: ½ łyżeczki wędzonej hiszpańskiej papryki, skórka z 1 cytryny
Za każdym razem aby wzbogacić smak margaryny dodaj na koniec odrobinę soku z cytryny.
Babaganoush z pieczonymi burakami i humusem z piklowaną marchwią
Składniki na 6 osób:
- 1 puszka (ok. 400 g) ciecierzycy w zalewie;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini;
- sól/pieprz;
- sok i skórka z jednej cytryny;
- 4 średnie bakłażany;
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego;
- oliwa z oliwek;
- 6 małych słodkich buraków cukrowych;
- 2 duże marchwie;
- 1 doniczka kolendry;
- sok z 4 cytryn;
- 1 łyżeczka brązowego cukru i szczypta kuminu;
- 6 kawałków pity.
Przepisy
HUMMUS
- Odsącz ciecierzycę z zalewy. Zachowaj do przygotowania pasty oba składniki.
- Ciecierzycę wsyp do blendera kielichowego, dodaj do niej drobno pocięty czosnek, pastę tahini, sok i skórkę z cytryny.
- Zacznij blendować wszystkie składniki dodając do nich zalewę z fasoli. Blenduj aż uzyskasz jednolitą, gęstą masę.
- Dopraw pastę solą i pieprzem.
- Przełóż pastę do miski, zakryj folią spożywczą i odstaw do lodówki.
BABAGANOUSH
- Bakłażany przekrój na pół, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem oraz posyp 1 łyżeczką kminu rzymskiego. Tak przygotowane bakłażany wstaw do pieca nagrzanego na 200 stopni i piecz około 15 – 20 minut aż całość zmięknie, a skórka delikatnie się przypiecze.
- Wyciągnij bakłażany z pieca, przykryj je folią spożywczą na 10 minut.
- Po 10 minutach obierz bakłażany ze skórki, potnij drobno nożem, dodaj drugą łyżeczkę kminu rzymskiego i sporo oliwy z oliwek.
- Całość wymieszaj na gęstą pastę.
- Przełóż pastę do miski, zakryj folią spożywczą i schowaj do lodówki.
PIECZONE BURAKI
- Umyj buraki, lekko skrop oliwą i posyp solą.
- Tak przygotowane warzywa zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego pieca (na 180 stopni) na około 30 – 45 minut.
- Wyciągnij buraki z piekarnika, obierz ze skóry i pokrój w ósemki.
- Skrop odrobiną soku z cytryny.
PIKLOWANA MARCHEW
- Obierz marchew i pokrój w cienkie plasterki.
- Marchew zblanszuj krótko w gorącej wodzie.
- Zblanszowaną marchew zalej sokiem z cytryny, posyp brązowym cukrem i szczyptą kuminu. Całość wymieszaj i zostaw w miseczce.
- Drobno poszatkuj kolendrę i dodaj do przygotowanej marchwi.
Podgrzej pity i potnij w ćwiartki.
Całość dania podawaj na dużej desce – babaganoush, hummus, pity, pieczone buraki i piklowaną marchew.
Domowa foccacia z karczochami, kaparami, czarnymi oliwkami i serem pecorino
Składniki na 10 osób (1 duża foccacia):
- 450 g mąki (najlepiej mąki włoskiej z oznaczeniem 00),
- 1 saszetka suszonych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 150 ml ciepłej wody,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 słoiczek marynowanych kaparów,
- 1 słoiczek kaparów,
- 1 słoiczek czarnych oliwek bez pestek (przepołowionych),
- 100 g startego sera pecorino.
Przepis:
- Mąkę zmieszaj z drożdżami, cukrem, solą i zalej ciepłą wodą. Całość wymieszaj
i zagniataj przez około 10 minut. - Pod koniec zagniatania dodaj do ciasta 2 łyżki oliwy, które zmniejszą jego lepkość
i pozwolą oderwać je od blatu. - Ciasto zakryj wilgotną szmatką, postaw w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie powinno „urosnąć” dwukrotnie.
- Pozostałe 2 łyżki oliwy wymieszaj z odrobiną soli, wody i zostaw do polewania ciasta na koniec.
- Nasmaruj blachę i rozgrzej piec na 180 stopni.
- Przygotowane ciasto na foccacię zagnieć raz jeszcze i kolejno rozłóż na blasze
i robiąc w nim lekkie zagłębienia. - Zakryj cisto szmatką i pozwól znowu rosnąć przez około 30 minut.
- Po odkryciu ciasta, pokryj je kaparami, oliwkami i karchochami. Te, które pozostaną wykorzystaj później do ozdobienia chleba.
- Wstaw ciasto do pieca i piecz około 20 minut aż foccacia urośnie i zacznie być lekko brązowa z góry.
- Wyciągnij ciasto, posmaruj wodą z oliwą i posyp serem. Wstaw z powrotem do pieca na około 10 minut. Obserwuj, aby ciasto i składniki nie zaczęły się przypalać.
- Wyciągnij ciasto, odwróć na drugą stronę i poczekaj aż ostygnie. Pokrój w grube plastry, udekoruj pozostałymi kaparami i oliwkami.
Koktajl jabłkowo – jarmużowy na mleku bez laktozy z błonnikiem jabłkowym
Składniki na 4 koktajle:
- 300 ml zimnego mleka bez laktozy,
- 2 kwaśne jabłka – obrane i pocięte w drobną kostkę,
- 2 gałązki jarmużu – tylko liście,
- 1 łyżeczka błonnika jabłkowego,
- 2 łyżeczki brązowego cukru.
Przepis:
- Wszystkie składniki wrzuć do blendera kielichowego i zblenduj na gładko.
- Przygotowany koktajl wstaw do lodówki na 30 minut.
- Serwuj schłodzone.
Podsumowanie

Tytuł
II śniadanie – kulinarne inspiracje od kucharza Kuby Steuermarka
Autor
Katarzyna Okręglicka
Wydawca
Poznaj się na tłuszczach
Logotyp
