Domowa margaryna

Składniki dla 3-ech osób:

  • 20 g tłuszczu roślinnego o stałej konsystencji – np. oleju kokosowego,
  • 3 łyżki – rafinowanego oleju rzepakowego,
  • 2 duże żółtka z ekologicznych jajek,
  • 2 łyżeczki mleka.

Sprzęt niezbędny do zrobienia domowej margaryny:

  • Duża szklana miska
  • Mniejsza aluminiowa miseczka
  • Rózga kuchenna (trzepaczka)

Przygotowanie:

  1. W rondlu o grubym dnie delikatnie podgrzej i rozpuść olej kokosowy.
  2. Do dużej szklanej miski wsyp lód, wlej odrobinę wody, a do środka wstaw metalową miseczkę i przelej do niej roztopiony tłuszcz kokosowy.
  3. Do rozgrzanego oleju kokosowego stopniowo dodawaj olej rzepakowy. Całość mieszaj rózgą, jednocześnie obracając delikatnie mniejszą miseczkę.
  4. Kiedy margaryna zacznie się krystalizować dodaj do niej mleko i żółtka jajek. Wymieszaj i dopraw solą.

 

Dodatkowo, jeśli chcesz przygotować:

  • Margarynę kolendrowo-imbirową: 1 łyżka poszatkowanych świeżych liści kolendry,

1 łyżeczka marynowanego imbiru,

  • Margarynę szczypiorkową: 1 łyżka pociętego drobno szczypiorku
  • Margarynę z wędzoną papryką: ½ łyżeczki wędzonej hiszpańskiej papryki, skórka z 1 cytryny

 

Za każdym razem aby wzbogacić smak margaryny dodaj na koniec odrobinę soku z cytryny.

 

Babaganoush z pieczonymi burakami i humusem z piklowaną marchwią

 

Składniki na 6 osób:

  • 1 puszka (ok. 400 g) ciecierzycy w zalewie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini,
  • sól/pieprz,
  • sok i skórka z jednej cytryny,
  • 4 średnie bakłażany,
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • oliwa z oliwek,
  • 6 małych słodkich buraków cukrowych,
  • 2 duże marchwie,
  • 1 doniczka kolendry,
  • sok z 4 cytryn,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru i szczypta kuminu,
  • 6 kawałków pity.

 

Przepis:

HUMMUS:

  1. Odsącz ciecierzycę z zalewy. Zachowaj do przygotowania pasty oba składniki.
  2. Ciecierzycę wsyp do blendera kielichowego, dodaj do niej drobno pocięty czosnek, pastę tahini, sok i skórkę z cytryny.
  3. Zacznij blendować wszystkie składniki dodając do nich zalewę z fasoli. Blenduj aż uzyskasz jednolitą, gęstą masę.
  4. Dopraw pastę solą i pieprzem.
  5. Przełóż pastę do miski, zakryj folią spożywczą i odstaw do lodówki.

 

BABAGANOUSH

  1. Bakłażany przekrój na pół, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem oraz posyp 1 łyżeczką kminu rzymskiego. Tak przygotowane bakłażany wstaw do pieca nagrzanego na 200 stopni i piecz około 15 – 20 minut aż całość zmięknie, a skórka delikatnie się przypiecze.
  2. Wyciągnij bakłażany z pieca, przykryj je folią spożywczą na 10 minut.
  3. Po 10 minutach obierz bakłażany ze skórki, potnij drobno nożem, dodaj drugą łyżeczkę kminu rzymskiego i sporo oliwy z oliwek.
  4. Całość wymieszaj na gęstą pastę.
  5. Przełóż pastę do miski, zakryj folią spożywczą i schowaj do lodówki.

 

PIECZONE BURAKI

  1. Umyj buraki, lekko skrop oliwą i posyp solą.
  2. Tak przygotowane warzywa zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego pieca (na 180 stopni) na około 30 – 45 minut.
  3. Wyciągnij buraki z piekarnika, obierz ze skóry i pokrój w ósemki.
  4. Skrop odrobiną soku z cytryny.

 

PIKLOWANA MARCHEW

  1. Obierz marchew i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Marchew zblanszuj krótko w gorącej wodzie.
  3. Zblanszowaną marchew zalej sokiem z cytryny, posyp brązowym cukrem i szczyptą kuminu. Całość wymieszaj i zostaw w miseczce.
  4. Drobno poszatkuj kolendrę i dodaj do przygotowanej marchwi.

 

Podgrzej pity i potnij w ćwiartki.

Całość dania podawaj na dużej desce – babaganoush, hummus, pity, pieczone buraki i piklowaną marchew.

 

Domowa foccacia z karczochami, kaparami, czarnymi oliwkami i serem pecorino

 

Składniki na 10 osób (1 duża foccacia):

  • 450 g mąki (najlepiej mąki włoskiej z oznaczeniem 00),
  • 1 saszetka suszonych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 słoiczek marynowanych kaparów,
  • 1 słoiczek kaparów,
  • 1 słoiczek czarnych oliwek bez pestek (przepołowionych),
  • 100 g startego sera pecorino.

 

Przepis:

  1. Mąkę zmieszaj z drożdżami, cukrem, solą i zalej ciepłą wodą. Całość wymieszaj
    i zagniataj przez około 10 minut.
  2. Pod koniec zagniatania dodaj do ciasta 2 łyżki oliwy, które zmniejszą jego lepkość
    i pozwolą oderwać je od blatu.
  3. Ciasto zakryj wilgotną szmatką, postaw w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie powinno „urosnąć” dwukrotnie.
  4. Pozostałe 2 łyżki oliwy wymieszaj z odrobiną soli, wody i zostaw do polewania ciasta na koniec.
  5. Nasmaruj blachę i rozgrzej piec na 180 stopni.
  6. Przygotowane ciasto na foccacię zagnieć raz jeszcze i kolejno rozłóż na blasze
    i robiąc w nim lekkie zagłębienia.
  7. Zakryj cisto szmatką i pozwól znowu rosnąć przez około 30 minut.
  8. Po odkryciu ciasta, pokryj je kaparami, oliwkami i karchochami. Te, które pozostaną wykorzystaj później do ozdobienia chleba.
  9. Wstaw ciasto do pieca i piecz około 20 minut aż foccacia urośnie i zacznie być lekko brązowa z góry.
  10. Wyciągnij ciasto, posmaruj wodą z oliwą i posyp serem. Wstaw z powrotem do pieca na około 10 minut. Obserwuj, aby ciasto i składniki nie zaczęły się przypalać.
  11. Wyciągnij ciasto, odwróć na drugą stronę i poczekaj aż ostygnie. Pokrój w grube plastry, udekoruj pozostałymi kaparami i oliwkami.

 

Koktajl jabłkowo – jarmużowy na mleku bez laktozy z błonnikiem jabłkowym

Składniki na 4 koktajle:

  • 300 ml zimnego mleka bez laktozy,
  • 2 kwaśne jabłka – obrane i pocięte w drobną kostkę,
  • 2 gałązki jarmużu – tylko liście,
  • 1 łyżeczka błonnika jabłkowego,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru.

 

Przepis:

  1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera kielichowego i zblenduj na gładko.
  2. Przygotowany koktajl wstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Serwuj schłodzone.