Osoby chore na cukrzycę typu II powinny zwracać szczególną uwagę na swoją dietę. Dlaczego? Ponieważ szczególnie u diabetyków jest ona tak samo ważna, jak leczenie farmakologiczne. Dobrze dobrany jadłospis pozwala utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi i zapobiega jego wahaniom. Czy rodzaj spożywanego tłuszczu, w tym przypadku również ma znaczenie?

Dobra dieta kluczem do sukcesu

Cukrzyca typu II bardzo często jest wynikiem otyłości. Jednym z najważniejszych celów diety diabetyka jest redukcja masy ciała i utrzymanie jej na prawidłowym poziomie. Redukcję masy ciała można osiągnąć na różne sposoby, ale na pewno nie poprzez głodówki. Rozwiązaniem może być dieta eliminacyjna, ale prowadzona tylko pod okiem dietetyka. Jadłospis cukrzyka powinien być ustalony
z lekarzem prowadzącym i dietetykiem, warto także zapoznać się z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Kluczowe staje się tutaj sprawdzanie indeksu glikemicznego produktów i dbaniu o odpowiednie nawodnienie organizmu. Na początku, wdrażanie zmian
w jadłospisie może być trudne. Jednak warto o to zadbać, gdyż lepsze nawyki żywieniowe i redukcja masy ciała mogą spowolnić chorobę, a także zmniejszyć ryzyko wystąpienia powikłań.

Dlaczego w diecie cukrzyka istotny jest rodzaj spożywanego tłuszczu?

Cukrzyca znacznie zwiększa ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych. Z tego powodu osoby cierpiące na to schorzenie powinny  wyeliminować dodatkowe czynniki, które to ryzyko podwyższają, w tym m.in.  ograniczać tłuszcze nasycone i eliminować z diety tłuszcze trans które podnoszą poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi. Podwyższony poziom cholesterolu we krwi prowadzi do nadciśnienia i zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy, które u osoby chorej na cukrzycę jest już i tak znacznie wyższe niż u zdrowej osoby.

 

A co z pozostałymi składnikami pokarmowymi?

 

 

  • Bibliografia:
  1. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2017, „Diabetologia Praktyczna”, 2017, tom 3, suplement A, ISSN 2451–0971.