Olej kokosowy wzbudza wśród konsumentów wiele skrajnych emocji. Przez zwolenników jest często określany mianem „najzdrowszego z tłuszczów”. Jednak wiele towarzystw i instytucji naukowych podkreśla, że jest on bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, którego spożycie powinno być tak niskie jak to możliwe.  


W czerwcu 2017 roku, American Heart Association (AHA), wydała stanowisko, w którym jednoznacznie wypowiedziała się na temat oleju kokosowego, stawiając go na równi z innymi źródłami nasyconych kwasów tłuszczowych, jak: smalec, tłuszcz wołowy czy masło. Eksperci z AHA wykazują korzyści dla zdrowia płynące z zamiany oleju kokosowego w codziennej diecie na oleje roślinne i oparte na nich tłuszcze do smarowania pieczywa. Ponieważ olej kokosowy zwiększa stężenie cholesterolu LDL we krwi, a zatem także ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i nie ma badań, które potwierdzałyby jego korzystny wpływ na zdrowie, AHA nie rekomenduje używania oleju kokosowego w codziennej diecie [1].

Olej kokosowy składa się aż w 82 procentach z kwasów tłuszczowych nasyconych:

Opracowano na podstawie Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association, źródło: http://circ.ahajournals.org/content/early/2017/06/15/CIR.0000000000000510

Skąd moda na olej kokosowy?

Olej kokosowy może zawdzięczać swoją popularność zawartości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT). Charakteryzują się szczególną budową chemiczną, wykazują inne właściwości w porównaniu do kwasów tłuszczowych długołańcuchowych, które dominują w pożywieniu. Istnieją ich cztery rodzaje:

  • C6 (kwas kapronowy lub heksanowy),
  • C8 (kwas kaprylowy lub kwas oktanowy),
  • C10 (kwas kaprynowy lub kwas dekanowy),
  • C12 (kwas laurynowy albo kwas dodekanowy).

Olej kokosowy zawiera najwięcej średniołańcuchowego kwasu tłuszczowego laurynowego. Natomiast działanie kwasów tłuszczowych MCT jest potwierdzone głównie w przypadku ich suplementacji np. olejem MCT, który zawiera duże ilości kwasu kaprynowego i kaprylowego. Są one stosowane między innymi w leczeniu osób cierpiących na choroby metaboliczne, które powodują zaburzenie wchłaniania tłuszczów. Dodatkowo są wskazane u dzieci, których przewód pokarmowy i gruczoły wydzielnicze nie zostały w pełni rozwinięte[1]. Jeden z rodzajów tłówszczów MCT – kwas kaprylowy  znajduje swoje zastosowanie w leczeniu kandydoz wywołanych drobnoustrojem Candida Albicans, ale także jako substancja zmniejszająca łaknienie.

Co kryje olej kokosowy?


Dr hab. n. farm. Hanna Mojska. Ekspert kampanii “Poznaj się na tłuszczach” prof. nadzw. IŻŻ.
 

 

[1] Marion J., Biernat M., Thomas F., Savary G., Breton Y. Le,  Zabielski  .,  Hurou-Luron  I.  Le,  Divisich    J.  Le (2002). Small intestine growth and morphometry in pig-lets  weaned at 7 days of  age.  Effects of level of energy intake. Reprod. Nutr. Dev., 42: 339–354.

[1] http://circ.ahajournals.org/content/early/2017/06/15/CIR.0000000000000510