Etykiety produktów spożywczych mogą zawierać dodatkowe informacje na temat szczególnych właściwości odżywczych zawartych w nich składników. Znajdują one odzwierciedlenie  w postaci oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, które są ściśle uregulowane odpowiednimi rozporządzeniami na podstawie stanowiska Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Dzięki temu, konsumenci sięgając po wybrany produkt są pewni, że jego zawartość jest zgodna z informacjami podanymi na etykiecie. Poniżej prezentujemy listę najpopularniejszych zatwierdzonych oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, które dotyczą tłuszczów.

Oświadczenia żywieniowe: Są to dane na temat tego, że produkt spełnia procentowo Referencyjne Wartości Spożycia poszczególnych składników odżywczych (RWS).

 

Oświadczenia zdrowotne są dodatkowo ściśle powiązane z oświadczeniami żywieniowymi, co w praktyce oznacza, że:

  • Na etykiecie produktów o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych może znaleźć się następujące oświadczenie: „Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomucholesteroluwe krwi.”

 

  • Na produktach, które są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 mogą znaleźć się oświadczenia takie jak: „Kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi” i „Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca.” Przy czym producent musi uzupełnić to oświadczenie informacją, że korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA i EPA dziennie, a w przypadku kwasu ALA – 2 g dziennie.

 

  • Produkty, które zawierają przynajmniej 40 mg DHA na 100 g i na 100 kcal, mogą zawierać na etykiecie dopisek. „Kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu.” i „Kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia.” Przy czym producent musi uzupełnić to oświadczenie informacją, że korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie.

 

  • Jeżeli produkt zawiera przynajmniej 1,5 g kwasu linolowego (LA) na 100 g i na 100 kcal, na jego opakowaniu może znaleźć się oświadczenie „Kwas linolowy (LA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.”

 

  • Kategorie produktów takie jak: tłuszcze do smarowania, przetwory mleczne, majonez i sosy sałatkowe, które zawierają sterole i stanole roślinne mogą zawierać na opakowaniu informację: Sterole roślinne/stanole roślinne pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Producent musi w tym przypadku jednocześnie umieścić na opakowaniu informację dla konsumenta, że „korzystny efekt występuje w przypadku spożywania 1,5–3 g steroli/stanoli roślinnych dziennie”.

 

Dodatkowo należy poinformować konsumenta o efektywnym okresie czasu przyjmowania steroli/stanoli roślinnych wynoszącym »2–3 tygodni« oraz zakresie procentowym dostarczenia stanoli z produktem, który wynosi:

  • »7–10%« w przypadku żywności, która zapewnia dzienne 1,5–2,4g steroli/stanoli roślinnych,
  • »10–12,5%« w przypadku żywności, która zapewnia dzienne spożycie 2,5–3g steroli/stanoli roślinnych.

Co jeszcze może znaleźć się na etykiecie produktów? Więcej: https://poznajsienatluszczach.pl/2016/09/14/czytac-etykiety-produktach/

 

[1] Oświadczenia żywieniowe i warunki ich stosowania zgodnie z załącznikiem do rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności, uzupełnionym przez załącznik do rozporządzenia (WE) nr 116/2010 z dnia 9 lutego 2010 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wykazu oświadczeń żywieniowych oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 1047/2012 z dnia 8 listopada 2012 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 w odniesieniu do wykazu oświadczeń żywieniowych: