To główny wniosek płynący z II Narodowego Kongresu Żywieniowego, który odbył się w Warszawie 27 stycznia br[1]. Tematem przewodnim Kongresu był wpływ żywności i żywienia na występowanie oraz profilaktykę nowotworów.

Otyłość jednym z czynników rozwoju nowotworów

Profesor Mirosław Jarosz przytoczył najnowsze raporty i doniesienia naukowe, w tym m.in. renomowanej  Międzynarodowej Agencji Badania Raka IARC (International Agency for Research on Cancer czyli Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem), które potwierdzają, że jednym z kluczowych czynników ryzyka rozwoju nowotworów złośliwych jest otyłość, inaczej otłuszczenie ciała.

Nadmiar tkanki tłuszczowej nasila rozwój stanów zapalnych  w organizmie, wzmaga zaburzenia w syntezie i działaniu czynników wzrostu, stymuluje hiperinsulinemię oraz zaburzenia hormonalne. Z tego powodu nie tylko zwiększa ryzyko rozpoczęcia procesu nowotworzenia, ale również zmniejsza szansę skutecznego leczenia choroby nowotworowej (remisję, wyleczenie), jednocześnie zwiększając ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego.

Więcej na temat otyłości w materiale: Czy od tłuszczu się tyje?

„Polacy żyją dłużej dzięki większemu spożyciu nienasyconych kwasów tłuszczowych”

Prof. Mirosław Jarosz przedstawił podczas kongresu wyniki badań Instytutu Żywności i Żywienia, które sugerują, że do polepszenia się  stanu zdrowia Polaków i spadku zachorowalności na niektóre nowotwory złośliwe (m.in. raka żołądka, trzustki, wątroby, przełyku i pęcherzyka żółciowego) przyczyniły się m.in. zmiany w sposobie żywienia Polaków.

Do korzystnych zmian w diecie, poza wzrostem spożycia warzyw i owoców, spadkiem spożycia mięsa czerwonego i soli, i spadkiem ilości wypalanych papierosów, zalicza się wzrost konsumpcji tłuszczów roślinnych będących źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, kosztem tłuszczów zwierzęcych bogatych w kwasy tłuszczowe nasycone.

Rekomendacje IŻZ po raz kolejny potwierdzają korzyści ze zmiany wysokiego spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego na kwasy nienasycone, a w szczególności wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6, których ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. W ubiegłym roku znalazły swoje odzwierciedlenie także w 10 zasadach do nowej Piramidy Zdrowego Żywienia, ogłoszonej przez ekspertów IŻZ podczas I Narodowego Kongresu Żywieniowego[2].

Więcej na ten temat: Rzecz o tłuszczach – relacja z konferencji Instytutu Żywności i Żywienia

Eksperci podkreślają, że błędy żywieniowe i zbyt mała aktywności fizyczna, a przez to rosnąca częstość występowania nadwagi i otyłości, mogą zwiększać liczbę zachorowań na nowotwory przewodu pokarmowego, jak np. raka jelita grubego i odbytnicy. Ponadto będą przyczyniać się do wzrostu zachorowalności na inne nowotwory, których rozwój jest w znacznym stopniu uzależniony od diety, przede wszystkim raka sutka, raka trzonu macicy oraz gruczołu krokowego.

 

 

[1]Więcej:  http://www.izz.waw.pl/pl/strona-gowna/3-aktualnoci/aktualnoci/602-polowy-zachorowan-na-nowotwory-mozna-uniknac-dzieki-zdrowemu-stylowi-zycia

[2] Materiały prasowe z I Narodowego Kongresu Żywieniowego organizowanego przez IŻZ w dniu 20.01.2016 r., Patrz także: http://www.izz.waw.pl/pl/strona-gowna/3-aktualnoci/aktualnoci/555-naukowcy-zmodyfikowali-zalecenia-dotyczace-zdrowego-zywienia