Olej z orzecha włoskiego to jasno żółty lub zielonkawy olej pozyskiwany w wyniku tłoczenia miąższu owoców orzechów. Coraz częściej można znaleźć olej z orzecha włoskiego na sklepowych półkach w Polsce. Jego popularność jest jednak znaczne większa w krajach śródziemnomorskich (Francja). Jest również bardzo popularny na skraju półkuli wschodniej: w Australii i Nowej Zelandii.

Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych

olej z orzecha włoskiego

Co warto wiedzieć o oleju z orzecha włoskiego?

 

Warto wiedzieć

Zastępowanie tłuszczów nasyconych w diecie tłuszczami nienasyconymi przyczynia się do utrzymywania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Olej z orzecha włoskiego jest jednym z najbogatszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolenowego – omega-3 i linolowego – omega-6 i oleinowego – omega-9.

Zaraz po oleju lnianym i rzepakowym, odznacza się najkorzystniejszym stosunkiem kwasów n-3 do n-61. Ponadto obfituje w witaminy E, A i z grupy B.

Jak przechowywać olej z orzecha włoskiego?

Olej ten pozyskiwany jest najczęściej w wyniku tłoczenia na zimno. Dlatego warto pamiętać, że bardzo szybko mija termin jego przydatności. Najlepiej przechowywać go w szczelnej butelce z ciemnego szkła, w chłodnym pomieszczeniu. Prawidłowo przechowywany zachowuje świeżość około 3 miesięcy.

Właściwości: Tylko na zimno

Charakterystyczny, orzechowy, słodki posmak połączony z nutą karmelu sprawia, że olej ten sprawdza się jako składnik do sałatek, sosów czy dressingów.

Dobrze sprawdza się także jako dodatek do:

  • naleśników,
  • racuchów,
  • ciast
  • innych deserów.

Olej z orzecha włoskiego nie nadaje się do smażenia. Nie tylko ze względu na sposób tłoczenia (na zimno), ale przede wszystkim dlatego, że w wyniku podgrzewania staje się gorzki.

Zastosowanie: Nie tylko w kuchni

Poza kuchnią, olej z orzechów włoskich swoje zastosowanie znajduje także jako składnik kosmetyków.

Doskonale nawilża, nadaje skórze miękkość i sprężystość. Dzięki czemu opóźnia procesy starzenia. Poza tym działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo.

Przypisy:

[1] Łoźna K., Kita A., Styczyńska M.,Biernat J., Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, Probl Hig Epidemiol 2012, 93(4): 871-875

 

Ocena artykułu przez czytelników

Tytuł: Olej z orzecha włoskiego
Data publikacji artykułu: 23-02-2017.

Oceny artykułu: 4.9/5 według 3 czytelników.