Olej ryżowy – powstaje z bogatych w błonnik otrąb ryżowych. Jest jednym z najpopularniejszych olejów w krajach azjatyckich, zwłaszcza w Japonii i Indiach. Wytwarzany jest poprzez tłoczenie lub ekstrakcję pękniętych łusek ryżowych. Zwykle poddawany zostaje procesowi rafinacji, dzięki czemu charakteryzuje się jasnym, żółtawym kolorem.

Olej ryżowy – właściwości odżywcze

olej ryżowy

Olej ryżowy jest bogatym źródłem witaminy E, odpowiadającej za m.in.

  • zdrowie i kondycję skóry,
  • ochronę włókien kolagenu i elastyny,
  • zmniejszanie wrażliwości na promieniowanie ultrafioletowe
  • neutralizację wolnych rodników.

Dodatkowo olej ryżowy charakteryzuje wysoka zawartość gamma-oryzanolu wykazującego silne działanie antyoksydacyjne i będącego połączeniem estrów steroli roślinnych (obecnych także m.in. w wysokiej jakości margarynach) z kwasem felurowym[1].

Zawartość kwasów tłuszczowych

W przypadku oleju ryżowego szczególną uwagę należy zwrócić na zawartość w nim poszczególnych kwasów tłuszczowych. Olej ryżowy jest głównie źródłem kwasu linolowego z rodziny kwasów omega-6, kwasu oleinowego z grupy omega-9 oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Przyczyniają się one do zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe oraz podwyższania poziomu cholesterolu.

Kwasy Omega-3

Olej ryżowy charakteryzuje się stosunkowo niskim poziomem kwasów omega-3. Kwasy te regulują gospodarkę lipidową organizmu oraz pracę układu odpornościowego. Biorą udział w rozwoju układu nerwowego i zmysłu wzroku.

W przypadku dostarczania poszczególnych kwasów tłuszczowych niezwykle ważne jest także zachowanie odpowiednich proporcji.

Kwasy Omega-6

W oleju ryżowym ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-6 można zaobserwować ich nieprawidłowy stosunek do kwasów omega-3 wynoszący 23-50:1[2].

Nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie hamuje wykorzystanie przez organizm kwasów tłuszczowych omega-3, doprowadzając do zaburzeń równowagi fizjologicznej syntezowanych z nich związków biologicznie czynnych.

Olej ryżowy w kosmetyce

W krajach azjatyckich olej ryżowy jest szeroko stosowany w kosmetyce. Dzięki zawartości witaminy E, sprawdza się w masażu i pielęgnacji skóry, działając na nią wzmacniająco i ujędrniająco.

Olej ryżowy – idealny do smażenia

W kuchni azjatyckiej jest popularnym tłuszczem wykorzystywanym do smażenia na WOKu. Warto pamiętać, że rafinowany olej ryżowy ma wysoką temperaturę dymienia, sięgającą 200-254°C[3].

Jednak ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 nie powinien być stosowany do długiego i głębokiego smażenia. Można natomiast stosować go również jako dodatek do sałatek czy surówek.

 

Przypisy:

[1] Thanonkaew A. et all.: Formation, antioxidant property and oxidative stability of cold pressed rice bran oil emulsion. J Food SciTechnol, 2015, 52, 10, 6520-6528

[2] Umesha SS, Naidu KA.: Vegetable oil blends with α-linolenic acid rich Garden cress oil modulate lipid metabolizm experimental rats. Food Chem. 2012 Dec 15, 135(4):2845-51

[3] D. Wolańska, Olej ryżowy, kokosowy, a może rzepakowy?, Instytut Żywności i Żywienia, http://pokochajolejrzepakowy.eu/olej-ryzowy-kokosowy-a-moze-rzepakowy/, dostęp: 19.12.2016 r.

 

Ocena artykułu przez czytelników

Tytuł: Olej ryżowy
Data publikacji artykułu: 23-02-2017.

Oceny artykułu: 4.5/5 według 2 czytelników.