Tłuszcz kakaowy to jadalny tłuszcz roślinny otrzymywany z dojrzałych nasion kakaowca. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne znajduje zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, jak i farmaceutycznym.

Tłuszcz kakaowy jest jednak przede wszystkim jednym z najważniejszych składników czekolad i polew czekoladowych, głównie ze względu na nadawanie im szczególnego smaku.

Ponieważ uprawy kakaowca znajdują się na szerokościach geograficznych o dość zróżnicowanej sytuacji geopolitycznej, tłuszcz kakaowy jest obecnie jednym z najdroższych na świecie tłuszczów roślinnych, co skłania producentów do stosowania jego szerokiego rodzaju zamienników.

Bogate źródło tłuszczów nasyconych

Tłuszcz Kakaowy

Tłuszcz kakaowy w większości składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych (65%). Na drugim miejscu w składzie znajdują się kwasy jednonienasycone (31,43%), a na ostatnim kwasy wielonienasycone (3,51%).

Szczegółowa analiza składu kwasów tłuszczowych oraz steroli roślinnych pozwala na identyfikację użytych w produktach alternatyw tłuszczu kakaowego i wykluczenia lub potwierdzenia ich zafałszowania.

Zamienniki tłuszczu kakaowego można podzielić na:

  • tłuszcze wymagające temperowania: ekwiwalenty i polepszacze tłuszczu kakaowego
  • tłuszcze niewymagające temperowania: zamienniki i substytuty tłuszczu kakaowego.

Różnią się one między sobą składem kwasów tłuszczowych w triacyloglicerolach oraz stopniem mieszalności z oryginalnym tłuszczem kakaowym.

Każdy rodzaj zamienników oprócz zastępowania tłuszczu kakaowego, pełni w wyrobach czekoladowych także dodatkowe funkcje, takie jak np. stabilizacji frakcji tłuszczowej czy podnoszenia temperatury topnienia.

Tłuszcz kakaowy w kosmetyce i farmacji

Tłuszcz kakaowy jest jednym z najbardziej stabilnych tłuszczów.  Dzięki czemu wykorzystywany może być w recepturze aptecznej jako surowiec farmaceutyczny głównie przy wytwarzaniu stałych oraz półstałych leków (czopki, maści czy kremy).

Ze względu na wysoką biozgodność ze skórą człowieka, tłuszcz kakaowy nie powoduje podrażnień. Stanowi więc cenny składnik kosmetyków dla dzieci i alergików.

Cenne właściwości i zastosowanie

Charakteryzujące tłuszcz kakaowy właściwości nawilżające i natłuszczające sprawiają, że jest stosowany także w:

  • żelach,
  • płynach do kąpieli,
  • preparatach do włosów,
  • aromaterapii,
  • masażach relaksacyjnych.

Tłuszcz kakaowy wzmacnia skórę przez co stanowi składnik kosmetyków stosowanych w okresie zimy. Wtedy gdy skóra jest narażona na działanie niskiej temperatury i silnych wiatrów.

Tłuszcz kakaowy występuje również w preparatach zapobiegających rozstępom. Dodatkowo tłuszcz kakaowy wmasowany w skórę nadaje ciału ładny brązowy koloryt. Ta właściwości wpływa na jego obecność w olejkach przyśpieszających opalanie.

Ile czekolady w czekoladzie?

Tłuszcz kakaowy wykorzystywany jest także w przemyśle spożywczym. Głównie w produkcji słodyczy, zwłaszcza czekolady, w której stosowanie zamienników tłuszczu kakaowego jest wyjątkowo powszechne. Obecnie szacuje się, że prawdziwa czekolada powinna zawierać nie mniej niż 50% tłuszczu kakaowego. Na ten moment większość czekolad mlecznych posiada go około 20%.

Mając ochotę na czekoladę powinniśmy wybierać czekoladę gorzką. Rekomendowana jest czekolada o zawartości nie mniej niż 70% miazgi kakaowej. Czekolada taka, spożywana okazjonalnie, posiada wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych. Jest ona bogata w żelazo, wapń, i antyoksydanty. Te ostatnie chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Czekolada zawiera też magnez, który wspomaga nasz układ nerwowy i poprawia sprawność intelektualną.