Owoce morza
Owoce morza w ostatnich latach cieszą się niesłabnącą popularnością. Uwielbiane przez fanów kuchni francuskiej i uważane za jeden z mocniejszych afrodyzjaków sprzyjają nie tylko smakowym, lecz również miłosnym uniesieniom.
Owoce morza stanowią źródło cennych składników odżywczych, w tym kwasów omega-3, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać. Muszą być one mu dostarczane w odpowiednich proporcjach wraz z pożywieniem.
Owoce morza to źródło zdrowia
Do najpopularniejszych owoców morza należą:
- Skorupiaki:
- homary;
- langusty;
- kraby;
- krewetki.
- Mięczaki:
- małże;
- ostrygi;
- omułki;
- przegrzebki.
Owoce morza stanowią bogate źródło kwasów wielonienasyconych. Głównie kwasu omega-3, odpowiadającego za wzmacnianie odporności, czynny udział w rozwoju układu nerwowego i zmysłu wzroku. Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) pełnią także kluczową rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.
Kwas EPA i kwas DHA
Jeden z kwasów omega-3 – kwas EPA pomaga obniżać poziom trójglicerydów i wspiera zwalczanie zakrzepicy, wpływając na obniżenie krzepliwości krwi.
Z kolei bogactwo kwasu DHA sprzyja procesom uczenia się, przeciwdziała nadciśnieniu oraz chorobom serca, a także łagodzi stany zapalne.
Witaminy
Owoce morza są również cennym źródłem witamin z grupy B. Zapewniają one zdrowy i mocny wygląd paznokci, skóry i włosów. Oddziałowują na układ nerwowy i zmniejszających podatność na depresję.
Owoce morza są również źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D i E. Stanowią także doskonałe źródło składników mineralnych:
- fluoru;
- fosforu;
- miedzi;
- selenu;
- jodu – wykorzystywanego między innymi do wspomagania prawidłowego funkcjonowania tarczycy i przebiegu procesów metabolicznych.
Na co zwracać uwagę
Pomimo swoich właściwości odżywczych owoce morza nie są wskazane dla wszystkich.
Ciąża a owoce morza
Kobiety w ciąży, dzieci, osoby cierpiące na dnę moczanową oraz będące na diecie niskosodowej powinny spożywać je w ograniczonej ilości, a najlepiej w ogóle wyeliminować ze swojej diety.
Związane jest to m.in. z możliwą zawartością w owocach morza rtęci, która u kobiet ciężarnych wywołać może uszkodzenie błon biologicznych oraz zwiększać podatność na zakażenia bakteryjne.
Zawartość w owocach morza puryny z kolei może u osób z dną moczanową dodatkowo wpływać na podwyższenie poziomu kwasu moczowego we krwi.
Dlatego tak ważne przy wyborze owoców morza odgrywa ich jakość. Ze względu na możliwą zawartość w nich metali ciężkich należy kupować te pochodzące ze sprawdzonych źródeł, mrożone lub w zalewach konserwowych.

