Historia kanapki
Pierwsza pisemna wzmianka o kanapce pojawiła się 250 lat temu, choć historia kanapki sięga jeszcze dawniejszych czasów. Kanapka komponowana na wiele sposobów. Jest jednym z ulubionych i najbardziej popularnych posiłków, który możemy wzbogacić o zdrowe tłuszcze.
Skąd się wzięła kanapka?
Już w średniowieczu używano grubych, czerstwych bloków chleba, na których układano kawałki mięs i warzyw.
Jednak kanapka w formie najbardziej zbliżonej do obecnej, to zasługa Johna Montagu, czwartego hrabiego Sandwicha, żyjącego w XVIII w.
Historia i wynalazca
Hrabia nie chcąc odrywać się od gry w karty, poprosił służącego o podanie wołowiny włożonej między dwie kromki chleba. Dzięki takiemu rozwiązaniu mógł zaspokoić głód, nie brudząc kart.
Choć w czasach hrabiego jadanie palcami było kardynalnym naruszeniem etykiety. Jednak jego status społeczny i pełniona funkcja sekretarza stanu, pozwoliła szybko upowszechnić się nowemu wynalazkowi. Głownie dlatego, że także inni gentlemani z elitarnego klubu zaczęli zamawiać taką przekąskę.
Od tytułu hrabiego pochodzi angielska, rozpoznawana na całym świecie nazwa tego posiłku.
Kanapki z serem i wędliną?
W książce kulinarnej Elisabeth Leslie, która trafiła na amerykański rynek w osiemdziesiąt lat po wynalazku hrabiego Sandwicha, pojawia się kanapka z wędliną i serem. Do tej pory, kanapka z serem to jeden z najpopularniejszych zestawów.
Powstają też nowatorskie wariacje kanapek:
- kanapki z łososiem i awokado;
- kanapki z jajkiem i tuńczykiem;
- kanapki z szynką lub kurczakiem.
Na kanapkę często kładziemy też warzywa:
- pomidory;
- paprykę;
- ogórki;
- sałatę.
Warto pomyśleć o kanapkach z awokado.
Komponując zdrową kanapkę warto pamiętać o dobrym smarowidle. Dzięki niemu, kanapka jest nie tylko smaczniejsza i łatwiejsza do zjedzenia. W tłuszczu rozpuszczają się cenne witaminy A, D, E i K, zawarte na przykład w warzywach.
Czym smarować kanapki?
Obecnie do dyspozycji mamy różne smarowidła. Co ciekawe większość z nas nie czuje różnicy w smaku tych najpopularniejszych – margaryny i masła – podanych na kanapkach.
Potwierdziły to wyniki badania Blind Test.
Kanapki a spożycie tłuszczów
Rekomendacje żywieniowców odnośnie tłuszczów w diecie dorosłego człowieka, mówią o konieczności ograniczenia spożycia tłuszczów zwierzęcych. Rekomendują również zwiększenie spożycia tłuszczów roślinnych.
W krajach basenu morza śródziemnego nie smaruje się pieczywa a moczy się je w oliwie. W krajach gdzie taka praktyka jest niepopularna, ludzie są przyzwyczajeni do smarowania. Ciężko jest namówić społeczeństwo na nawyk z diety śródziemnomorskiej.
Dlatego margaryna – „tłuszcz roślinny do smarowania” jest dobrym kompromisem pomiędzy zdrowiem i “smarowaniem”.
Wysokiej jakości margaryny
W diecie dorosłych wiodące instytucje żywieniowe w Polsce i Europie rekomendują wysokiej jakości miękkie margaryny. Margaryny te są źródłem korzystnych dla zdrowia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym m.in. korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3.
Osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu zaleca się prozdrowotne margaryny ze sterolami i stanolami roślinnymi.
Masło wskazuje się w diecie dzieci do 3 roku życia, osób starszych i w podeszłym wieku. Czyli u osób u których wydzielanie soków trawiennych i zawartość w nich enzymów trawiennych jest relatywnie mniejsza. Rekomenduje się również w stanach chorobowych przebiegających z upośledzeniem wchłaniania tłuszczu.
Własne smarowidło?
Dobrym pomysłem jest też przygotowanie własnego smarowidła. Może to być na przykład pasta z awokado. Może to być również domowa margaryna. Aby uzyskać margarynę w warunkach domowych wystarczy zmieszać w odpowiednich proporcjach olej roślinny (np. olej rzepakowy), olej kokosowy, żółtko jaja i ulubione przyprawy.
Polecamy do czytania: Pasty do kanapek – 6 przepisów na zdrowe pasty kanapkowe
Jak przygotować domową margarynę?
Zdrowe tłuszcze i inne składniki odżywcze dostarczymy także, kładąc na kanapkę:
- awokado w kawałkach;
- plaster łososia;
- posypując kanapkę siekanymi orzechami.
Jeśli lubimy wędlinę, możemy samodzielnie upiec mięso. Bez nadmiaru soli, konserwantów i dużej ilości tłuszczu.
Przygotowana na bazie pełnoziarnistego lub ciemnego pieczywa, posmarowana zdrowym smarowidłem i pełna ulubionych składników kanapka, może być pełnowartościowym posiłkiem, nie tylko na śniadanie.
Przypisy

