Olejek migdałowy to jasnożółty olej charakteryzujący się łagodnym, słodkawym smakiem i przyjemnym (również charakterystycznym) zapachem. Choć jego nazwa kojarzy się bardzo smakowicie, jest wykorzystywany głównie w kosmetyce i aromaterapii.

W kuchni częściej stosuje się nasiona migdałowca (migdały). Pozyskiwany z nich olejek stosowany jest jako aromat do ciast i ciasteczek.

Olejek migdałowy wytwarzanie

Jak wytwarza się olej migdałowy?

Olej migdałowy pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia nasion migdałowca. Rozróżnia się jego dwa rodzaje: olej ze słodkich migdałów (pozyskiwany z jak sama nazwa wskazuje ze słodkich migdałów) i gorzki olejek migdałowy (tłoczony z gorzkich migdałów).

Najcenniejsze i najczęściej stosowane w produkcji są odmiany słodkie migdałowca.

olejek migdałowy skład

Olejek migdałowy – skład

Olejek migdałowy charakteryzuje się wysoką zawartością Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych.

olejek_17012017

Olejek migdałowy składa się z takich kwasów tłuszczowych jak:

  • oleinowy: 43,8-77,0%
  • linolowy: 20,0-44,5%
  • palmitynowy: 4,5-9,8%
  • stearynowy: 2,1-4,0%

Olejek migdałowy jest źródłem witamin A, B1, B2, B6, a w szczególności charaktersytycznej dla olejów witaminy E1

olej migdałowy w kosmetyce

Zastosowanie olejku migdałowego w kosmetyce

Ze względu na wysoką zawartość NNKT oraz zawartość witaminy E olej migdałowy dobrze zmiękcza naskórek i wzmacniania lipidową barierę ochronną skóry.Szczególne znaczenie ma w tym przypadku zawartość kwasu linolowego, który odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naskórka.

Pielęgnacja skóry

Olejek działa więc odżywczo, usprawnia odnowę naskórka, rozjaśnia go, chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jego właściwości sprawiają, że jest naturalnym emolientem.

Z tego powodu jest składnikiem wielu mydeł, balsamów i kremów do ciała. Sprawdza się w pielęgnacji skóry niemowląt i małych dzieci, dlatego znajduje zastosowanie w oliwkach i kosmetykach pielęgnacyjnych dla maluchów.  Może być stosowany także w czystej postaci jako olejek do masażu, kąpieli czy krem.

Pielęgnacja włosów i paznokci

Naturalne właściwości wzmacniające olejku migdałowego są przydatne nie tylko w pielęgnacji skóry, ale również włosów i paznokci. Wsmarowany w płytkę paznokcia lub włosy pomoże je wzmocnić, ograniczy ich rozdwajanie się i łamliwość.

Jego zastosowaniu kosmetyce sprzyja także jego konsystencja. Olej migdałowy zaliczany jest do tzw. suchych olejków.

Olej migdałowy łatwo się wchłania, nie pozostawiając odczucia lepkości na skórze.

Przypisy:

1 R. Kaczmarczyk, „Migdałowiec zwyczajny oraz trójklapowy”, Wszechświat, T. 114, NR 4-6/2013, s. 98
 

Ocena artykułu przez czytelników

Tytuł: Olej migdałowy
Data publikacji artykułu: 17-01-2017.

Oceny artykułu: 5.0/5 według 12 czytelników.