Kwas alfa linolenowy (ALA) to kwas tłuszczowy, który należy do cennej dla zdrowia, grupy wielonienasyconych tłuszczów omega-3. Są one niezbędne do zachowania prawidłowych funkcji organizmu, który nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie, dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem.

Z kolei z kwasu linolenowego w ludzkim organizmie powstają kwasy EPA i DHA, które biorą bezpośredni udział w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu[1].

 

Pozytywny wpływ kwasu alfa linolenowego

Kwas α-linolenowy obok kwasu askorbinowego (czyli witaminy C) oraz α-tokoferolu (czyli witaminy E) jest jednym z najlepszych antyoksydantów.

Chronią one organizm przed wolnymi rodnikami – szczególnie tymi, które powodują niebezpieczne zmiany miażdżycowe, choroby neurologiczne, stany zapalne, czy choroby dróg oddechowych.

Kwas alfa linolenowy – właściwości

Kwas α-linolenowy wykazuje działanie przeciwbólowe i antybakteryjne. Pomaga zmniejszać ryzyko rozwoju stanów zapalnych w organizmie i chronić przed przewlekłymi chorobami np. zapaleniem stawów. Nowe doniesienia wskazują również, że może mieć korzystny wpływ na poprawę insulinowrażliwości i regulację poziomu cukru we krwi.

Kwas alfa linolenowy wspiera wydolność tlenową mięśni i zwiększa ilość glikogenu w mięśniach i wątrobie, co sprawia, że jest chętnie stosowany jako suplement w diecie kulturystów i miłośników fitnessu. Dieta bogata w kwas linolenowy wypływa na poprawę koncentracji, odporności na stres oraz wspomaga zmysł wzroku.

Efekty działania kwasu alfa linolenowego można zaobserwować gołym okiem. Poprawia wygląd skóry regulując gospodarkę lipidową naskórka, wykazuje także działanie przeciwstarzeniowe[2].

Kwas alfa linolenowy

 

Gdzie szukać kwasu alfa-linolenowego?

Niedobór kwasu linolenowego należy do rzadkości, należy jednak pamiętać, że nie może go zabraknąć w diecie.

Bogate źródło kwasu ALA stanowią oleje roślinne, takie jak olej lniany (zawiera nawet 30-60% kwasu linolenowego)[3], rzepakowy, czy krokoszowy.

Kwas linolenowy znajdziemy także w:

  • orzechach laskowych,
  • orzechach włoskich,
  • orzechach brazylijskich,
  • pestkach winogron,
  • pestkach dyni,
  • kiełkach pszenicy,
  • soi,
  • nasionach kukurydzy,
  • tofu,
  • zielonych warzywach (głównie liściastych).

Dzienna zalecana dawka dla osoby dorosłej powinna wahać się od 1 do 2 g kwasu linolenowego dziennie[4].

 

 

Przypisy:

[1] E. Dybkowska, Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu i zdrowiu człowieka [w:] Znaczenie racjonalnego żywienia w edukacji zdrowotnej, red. A. Wolska-Adamczyk, WSIiZ, Warszawa 2015, s. 174

[2] J. Gawęcki, J. Czarnocińska, Rola tłuszczu w żywieniu i ochronie człowieka [w:] Prawda o tłuszczach p.z. pod red. Prof. J. Gawęckiego, FPZZ, Warszawa 1997, s.60-61

Kwas alfa-linolenowy, art. na http://www.muscleinfo.pl/kwas-alfa-linolenowy-ala.a1151

[3] D. Górecka, Charakterystyka i otrzymywanie tłuszczów pochodzenia roślinnego [w:] Prawda o tłuszczach p.z. pod red. Prof. J. Gawęckiego, FPZZ, Warszawa 1997, s.21

[4] EUFIC, Znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, http://www.eufic.org/article/pl/artid/Znaczenie-kwasow-tluszczowych-omega-3-omega-6/

 

Ocena artykułu przez czytelników

Tytuł: Kwas alfa-linolenowy
Data publikacji artykułu: 20-12-2016.

Oceny artykułu: 5.0/5 według 8 czytelników.