Tłuszczowe wyzwanie – przepisy szefa kuchni Jerzego Nogala
W ramach kampanii „Poznaj się na tłuszczach” edukujemy także w praktyce. W październiku, po raz kolejny zorganizowaliśmy warsztaty kulinarne „Zdrowo nie znaczy bez tłuszczu”, tym razem dla blogerów. Podczas spotkania wspierali nas dietetyk mgr Ewa Kurowska oraz szef kuchni Jerzy Nogal.
- 1 Jerzy Nogal w akcji
- 2 Gruszka w czerwonym winie z bryndzą, miodową granolą z orzechów włoskich, tymiankiem i aksamitnym sosem pomarańczowym
- 3 OPTIMA OMEGA 3
- 4 Kremowa zupa z Hokkaido z pesto z orzeszków cedrowych, awokado, natki pietruszki i oleju rzepakowego,z wędzoną makrelą zapiekaną w razowym cieście (na bazie mąki żytniej razowej, mąki migdałowej i margaryny lub masła)
Jerzy Nogal w akcji
Wspólnie z nimi odpowiedzieliśmy na najważniejsze pytania dotyczące tłuszczu w diecie i w kuchni. We współpracy z naszymi ekspertami powstały także przepisy na pyszne dania, bogate w zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe. Zachęcamy do wypróbowania!
Gruszka w czerwonym winie z bryndzą, miodową granolą z orzechów włoskich, tymiankiem i aksamitnym sosem pomarańczowym
Autor: Jerzy Nogal / Data publikacji:Październik 28, 2016
Opis szczegółowy: Gruszka w czerwonym winie z bryndzą, miodową granolą z orzechów włoskich, tymiankiem i aksamitnym sosem pomarańczowym
Czas przygotowania: 45 minut.
Czas gotowania:
Składniki:
- Wino czerwone półwytrawne, 500 ml;
- Cynamon, 1 laska;
- Sok pomarańczowy, 200 ml;
- Wysokiej jakości margaryna kubkowa, 1 łyżka;
- Orzechy włoskie, 80 g;
- Miód lipowy, 30 ml;
- Bryndza, 100 g;
- Tymianek świeży, 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
- Gruszkę umyj, a następnie obierz.
- Zagotuj wino z laską cynamonu i zredukuj o połowę.
- Podpraż delikatnie na suchej patelni orzechy. Następnie wyłącz palnik i polej gorące orzechy odrobiną miodu i dokładnie wymieszaj.
- Sok pomarańczowy zagotuj na patelni i zredukuj. Do gęstego soku dodaj łyżkę wysokiej jakości margaryny i dokładnie rozpuść, ciągle mieszając. Sos stanie się aksamitny dzięki użyciu margaryny na ostatnim etapie powstawania.
- Do gotującego się wina włóż gruszki i gotuj na małym ogniu ok. 15-20 minut.
- Wyjmij gruszkę i przekrój na pół.
- Następnie wydrąż środek gruszki i nałóż bryndzę.
- Na talerz nalej sos pomarańczowy, połóż gruszkę z bryndzą, posyp granolą i tymiankiem.
Polecamy! Ewa Kurowska i Jerzy Nogal
Kremowa zupa z Hokkaido z pesto z orzeszków cedrowych, awokado, natki pietruszki i oleju rzepakowego,z wędzoną makrelą zapiekaną w razowym cieście (na bazie mąki żytniej razowej, mąki migdałowej i margaryny lub masła)
Zupa
- Dynia Hokkaido, 1 szt.
- Cebula 1 szt.
- Oliwa
- Imbir, 1 cm
- Czosnek 1 ząbek;
- Por, 1 cm;
- Mleko kokosowe, 200 ml.
Pesto
- Orzeszki cedrowe, 50 g;
- Awokado, 1 szt;
- Sok z jednej limonki;
- Natka pietruszki, 1 pęczek;
- Olej rzepakowy, 20 ml.
Ciasto:
- Mąka żytnia razowa, 100 g;
- Mąka migdałowa, 50 g;
- Mąka pszenna, 100;
- Wysokiej jakości margaryna, 50 g;
- Woda;
- Drożdże, 3 g;
- Do środka:
- Makrela wędzona, 100 g.
Dodatek:
- Olej dyniowy.
Przygotowanie:
Ciasto:
– Ze wszystkich wymienionych składników oprócz makreli, zagnieć elastyczne ciasto, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Dzięki użyciu margaryny, ciasto stanie się bardziej kruche.
– Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez chwilę, podziel na 6 kulek.
– Każdą kulkę ciasta rozwałkuj, na środku połóż kawałek makreli i złącz brzegi.
– Chlebki z makrelą piecz 10-12 minut w 180 stopniach.
Pesto:
– Orzeszki cedrowe podpraż delikatnie na suchej patelni i zmiksuj z pozostałymi składnikami. Wszystko dopraw odrobiną soli.
Zupa:
– Dynię umyj, pokrój na kawałki, wydrąż środek i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
– Cebulę pokrój na kawałki i włóż między dynię.
– Wszystko lekko skrop oliwą.
– Piecz pół godziny w 180 stopniach.
– Zagotuj mleko kokosowe z posiekanym imbirem i chilli.
– Wrzuć do mleka upieczone kawałki dyni ze skórą i cebulę, a następnie dokładnie zblenduj. (Jeżeli konsystencja będzie za gęsta dodaj jeszcze odrobinę mleka kokosowego).
– Tak przygotowaną zupę dopraw solą.
Podanie zupy:
– Na wierzch nałóż pesto.
– Polej olejem dyniowym.
– Posyp krążkami pora.
Jedz zagryzając maczanym w zupie chlebkiem z makrelą. Polecam! Jerzy Nogal

