Choroby cywilizacyjne a tłuszcze
Większość chorób cywilizacyjnych jest ściśle związana z naszym sposobem odżywiania się. Do tych najczęściej występujących zaliczamy: choroby układu krążenia, cukrzycę, otyłość oraz nowotwory. Liczba cierpiących na choroby cywilizacyjne osób z roku na rok wzrasta. Dlatego ważne jest, aby zasady minimalizujące ryzyko ich wystąpienia wprowadzać sukcesywnie do swojego codziennego stylu życia
Miażdżyca, otyłość i nadciśnienie
Osoby cierpiące na otyłość i choroby sercowo-naczyniowe (miażdżycę czy nadciśnienie) powinny zrezygnować z dań zawierających duże ilości tłuszczów zwierzęcych. Głównie potraw takich jak:
- podroby;
- tłuste gatunki mięs;
- tłuste przetwory mleczne (sery podpuszczkowe, pleśniowe czy topione).
Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego wykazują bowiem działanie prozakrzepowe, przez co sprzyjają powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych, często skutkujących wystąpieniem zawału serca. Ponadto niekorzystnie wpływają także na zwiększenie stężenia cholesterolu całkowitego, lipoprotein LDL oraz trójglicerydów we krwi. Stanowiących jedne z głównych czynników ryzyka rozwoju chorób układu sercowo – naczyniowego.
Dieta osób zmagających się z chorobami układu krążenia powinna być bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe, pomagają regulować stężenie lipidów osocza oraz pełnią funkcje budulcowe i transportujące w organizmie. Warto urozmaicić jadłospis także o produkty do smarowania pieczywa wzbogacone w sterole roślinne, które obniżają poziom złego cholesterolu.
Dieta cukrzycowa
Z kolei według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w diecie osób chorych na cukrzycę tłuszcze powinny pokrywać 30–35% codziennego zapotrzebowania energetycznego. Ważna jest bowiem nie ich całkowita eliminacja z diety, ale zwracanie uwagi na ich wysoką jakość.
Diabetycy powinni przede wszystkim spożywać tłuszcze pochodzące ze źródeł roślinnych. Oleje roślinne i miękkie margaryny stanowią bowiem bogate źródło jedno oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wykazujących korzystny wpływ na stężenie lipidów we krwi oraz insulinowrażliwość.
Tłuszcze trans a choroby cywilizacyjne
Przy okazji wyżej wymienionych chorób cywilizacyjnych nie można również zapominać o tłuszczach trans. Mogą one naturalnie występować w produktach takich jak tłusty nabiał i masło.
Powstają one z nienasyconych kwasów tłuszczowych, w procesie technologicznym, zwanym częściowym uwodornieniem lub częściowym utwardzaniem. Niezależnie od pochodzenia ich spożycie wiąże się z niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi:
- zaburzeniami lipidowymi;
- insulinoopornością;
- a nawet nowotworzeniem.
Mężczyźni, których dieta bogata jest w kwasy tłuszczowe trans narażeni są na ryzyko rozwoju raka prostaty. U kobiet możliwe jest częstsze wystąpienie raka piersi. Jest też niemal dwukrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jajnika, w porównaniu do kobiet odżywiających się zdrowo.
Uwaga!
Tłuszcze trans, najczęściej można znaleźć w jedzeniu typu:
- fast-food;
- wyrobach cukierniczych;
- ciastkach i herbatnikach;
- frytkach;
- chipsach;
- słonych przekąskach.
Pamiętaj! Choroby cywilizacyjne są blisko związane z odżywianiem się. Dlatego tak ważnym jest aby jeść zdrowo!

