Większość chorób cywilizacyjnych jest ściśle związana z naszym sposobem odżywiania się. Do tych najczęściej występujących zaliczamy: choroby układu krążenia, cukrzycę, otyłość oraz nowotwory. Liczba cierpiących na choroby cywilizacyjne osób z roku na rok wzrasta. Dlatego ważne jest, aby zasady minimalizujące ryzyko ich wystąpienia wprowadzać sukcesywnie do swojego codziennego stylu życia

Miażdżyca, otyłość i nadciśnienie

Osoby cierpiące na otyłość i choroby sercowo-naczyniowe (miażdżycę czy nadciśnienie) powinny zrezygnować z dań zawierających duże ilości tłuszczów zwierzęcych. Głównie potraw  takich jak:

  • podroby;
  • tłuste gatunki mięs;
  • tłuste przetwory mleczne (sery podpuszczkowe, pleśniowe czy topione).

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego wykazują bowiem działanie prozakrzepowe, przez co sprzyjają powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych, często skutkujących wystąpieniem zawału serca. Ponadto niekorzystnie wpływają także na zwiększenie stężenia cholesterolu całkowitego, lipoprotein LDL oraz trójglicerydów we krwi. Stanowiących jedne z głównych czynników ryzyka rozwoju chorób układu sercowo – naczyniowego.

Dieta osób zmagających się z chorobami układu krążenia powinna być bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe, pomagają regulować stężenie lipidów osocza oraz pełnią funkcje budulcowe i transportujące w organizmie. Warto urozmaicić jadłospis także o produkty do smarowania pieczywa wzbogacone w sterole roślinne, które obniżają poziom złego cholesterolu.

Dieta cukrzycowa

Z kolei według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w diecie osób chorych na cukrzycę tłuszcze powinny pokrywać 30–35% codziennego zapotrzebowania energetycznego. Ważna jest bowiem nie ich całkowita eliminacja z diety, ale zwracanie uwagi na ich wysoką jakość.

Diabetycy powinni przede wszystkim spożywać tłuszcze pochodzące ze źródeł roślinnych. Oleje roślinne i miękkie margaryny stanowią bowiem bogate źródło jedno oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wykazujących korzystny wpływ na stężenie lipidów we krwi oraz insulinowrażliwość.

REKLAMA

CZY WIESZ ŻE…

OPTIMA CARDIO

zawiera naturalne sterole roślinne skutecznie obniżające poziom cholesterolu już po trzech tygodniach codziennego stosowania. Posiada doskonałe walory smakowe i świetnie nadaje się również do celów kulinarnych.
ZOBACZ

Tłuszcze trans a choroby cywilizacyjne

Przy okazji wyżej wymienionych chorób cywilizacyjnych nie można również zapominać o tłuszczach trans. Mogą one naturalnie występować w produktach takich jak tłusty nabiał i masło.

Powstają one z nienasyconych kwasów tłuszczowych, w procesie technologicznym, zwanym częściowym uwodornieniem lub częściowym utwardzaniem. Niezależnie od pochodzenia ich spożycie wiąże się z niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi:

  • zaburzeniami lipidowymi;
  • insulinoopornością;
  • a nawet nowotworzeniem.

Mężczyźni, których dieta bogata jest w kwasy tłuszczowe trans narażeni są na ryzyko rozwoju raka prostaty. U kobiet możliwe jest częstsze wystąpienie raka piersi. Jest też niemal dwukrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jajnika, w porównaniu do kobiet odżywiających się zdrowo.

choroby cywilizacyjne

Uwaga!

Tłuszcze trans, najczęściej można znaleźć w jedzeniu typu:

  • fast-food;
  • wyrobach cukierniczych;
  • ciastkach i herbatnikach;
  • frytkach;
  • chipsach;
  • słonych przekąskach.

Pamiętaj! Choroby cywilizacyjne są blisko związane z odżywianiem się. Dlatego tak ważnym jest aby jeść zdrowo!

Podsumowanie
Choroby cywilizacyjne a tłuszcze
Tytuł
Choroby cywilizacyjne a tłuszcze
Autor
Wydawca
Poznaj się na tłuszczach
Logotyp