Tłuszcze roślinne stanowią jeden z fundamentów zdrowo zbilansowanej diety. Dostarczają nam bowiem nie tylko cennych kwasów jedno- i wielonienasyconych, ale również pomagają w przyswajaniu niektórych witamin na przykład witaminy D, A, E czy K.

Najpopularniejszą formą tłuszczów roślinnych są, wykorzystywane głównie w kuchni, oleje, w tym olej rzepakowy, olej słonecznikowy czy oliwa z oliwek. Tymczasem warto pamiętać, że gama olejów roślinnych (np. olej z awokado, olej z orzechów czy olej z pestek winogron) jest o wiele szersza, podobnie jak możliwe obszary ich zastosowań.

 

Olej z awokado

Olej z awokado

W ostatnich latach dało się zauważyć rosnącą popularność awokado, określanego często jako „super-produkt” ze względu na zawarte w nim zdrowe dla serca tłuszcze, kwas foliowy oraz witaminy K, B6 i C. Warto zwrócić uwagę, że cenne tłuszcze, stanowiące składnik awokado, dostępne są także w postaci oleju.

Ze względu na fakt, że owoc ten zawiera dużą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (prawie 60% wszystkich kwasów tłuszczowych), uzyskiwany z niego olej wykorzystywany jest głównie w kosmetologii. NKT wzmacniają bowiem barierę okluzyjną skóry poprawiając jej nawilżenie oraz działają łagodząco i odżywczo, dzięki czemu olej z awokado stanowi składnik wielu balsamów, odżywek, płynów do kąpieli i masażu oraz kremów do skóry dojrzałej.

Kosmetologia to jednak nie jedyny obszar jego zastosowania. Doskonale sprawdza się także w kuchni, gdzie można stosować go zarówno do krótkiego smażenia (sprawdź na czym smażyć), jak i sałatek.

 

oleje orzechowe

Olej z orzechów

Szeroką gamę stanowią również oleje uzyskiwane z orzechów. Są one bogatym źródłem składników odżywczych i mikroelementów takich jak białko, magnez czy żelazo i stosowane są przede wszystkim w kuchni oraz kosmetologii.

Z orzechów cedrowych

Wyjątek stanowi tutaj olej z orzechów cedrowych, który ze względu na swoje właściwości, często stosowany jest także jako uzupełnienie diety w przypadku miażdżycy, nadciśnienia tętniczego czy marskości wątroby. Bogate źródło kwasów tłuszczowych stanowią oleje z orzechów włoskich oraz orzechów pinii.

Z orzechów włoskich

Olej z orzechów włoskich, aż w 60% składa się z tłuszczów z rodziny omega 6 i stanowi cenne źródło witamy A, B i E.  Jedna jego łyżeczka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas tłuszczowy ALA z grupy omega 3.

Z orzechów pinii

Z kolei olej z orzechów pinii stanowi cenne źródło cynku, witaminy K odpowiedzialnej za prawidłowy proces krzepnięcia krwi oraz witaminy E zmniejszającej ryzyko rozwoju raka wątroby.

Orzeszki piniowe – jak wykazały badania na zwierzętach – ze względu na uzyskiwany z nich kwas pinolenowy, mogą pomagać także w kontrolowaniu stężenia trójglicerydów oraz lipoprotein o niskiej i bardzo niskiej gęstości (LDL i VLDL) w osoczu, co korzystnie wpływa na układ krążenia a także wykazuje potencjał obniżania apetytu.

 

oleje z pestek owoców

Oleje z pestek owoców

Oleje te znajdują swoje zastosowanie głównie w kosmetologii. Do najpopularniejszych olejów tego typu zaliczamy te uzyskiwane z pestek truskawe i malin (również olej z pestek winogron).

Olej z pestek truskawek

Olej z pestek truskawek otrzymywany jest metodą tłoczenia na zimno i nie jest poddawany dalszej rafinacji ani filtracji. Stanowi bogate źródło witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, a także przeciwutleniaczy o właściwościach przeciwzapalnych.

Olej ten działa nawilżająco, chroni i odżywia skórę, a także posiada właściwości ściągające, pomocne zwłaszcza przy leczeniu skóry tłustej ze skłonnością do trądziku.

Olej z pestek malin

Podobnymi właściwościami charakteryzuje się olej uzyskiwany z pestek malin. Dzięki wysokiej zawartości karotenoidów oraz kwasu algowego działa łagodząco, nawilżająco i przeciwzapalnie.

Olej z pestek winogron

Nie należy także zapominać o oleju z pestek winogron. Cechuje się on wysoką zawartością witamin oraz kwasu linolowego niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania błon komórkowych.

Olej ten znajduje zastosowanie zarówno w kosmetologii, jak i w kuchni. Jego właściwości kosmetyczne powodują, że wykazuje on wysoką zgodność z naturalnym sebum skóry, dzięki czemu może być stosowany w preparatach do skóry trądzikowej.

W kuchni, olej z pestek winogron, dzięki swojemu unikalnemu smakowi i aromatowi, nadaje się wyśmienicie do sałatek. Jednak przez wysoką zawartość kwasów omega 6 (ponad 60%) nie jest polecany do obróbki termicznej.

Olej z pestek winogron a inne oleje roślinne

Warto zatem postawić na różnorodność i korzystać z dobrodziejstw wielu różnego rodzaju olejów. Polecamy!