Przy okazji badania blind test[1] kampanii „Poznaj się na tłuszczach”, zrealizowaliśmy także badanie fokusowe[2]. Jego uczestników zapytaliśmy m.in. o znajomość faktów i mitów na temat produktów do smarowania pieczywa.

Zarówno zwolennicy masła, jak i zwolennicy margaryny, nietrafnie zidentyfikowali część haseł jako fałszywe twierdzenia. Jak podkreślają eksperci wynika to głównie z błędnych przekonań konsumentów i braku wiedzy na temat roli tłuszczów w diecie.

 

 

Wyniki potwierdzają konieczność edukacji Polaków w zakresie spożycia tłuszczów i roli, jaką wykazują dla naszego zdrowia – również te wykorzystywane do smarowania pieczywa. Zwłaszcza, że jak pokazują wyniki blind testu różnice w smaku między masłem a margaryną, są praktycznie niewyczuwalne. Każdy z tych produktów ma swoje niewątpliwe walory zdrowotne i to one z punktu widzenia żywieniowców są najważniejsze.

Podstawową zasadą, jaką każdy z nas powinien wziąć pod uwagę, wybierając odpowiedni tłuszcz jest to, by ograniczać spożycie tłuszczów zwierzęcych, przede wszystkim nasyconych, które przez większość z nas są spożywane w nadmiarze.

Taki stan rzeczy sprzyja rozwojowi miażdżycy i chorób układu krążenia. Wskazane jest, aby tłuszcze zwierzęce zastępować roślinnymi” – komentuje mgr Ewa Kurowska, dietetyk, ekspert kampanii Poznaj się na tłuszczach”.

 

Tłuszcze do smarowania pieczywa

blind test 2-1

 

Poznajmy fakty na temat tłuszczów do smarowania pieczywa

Margaryny

Masła

• Głównym składnikiem margaryn są oleje roślinne, takie jak olej rzepakowy czy słonecznikowy. • Prawdziwe masło powinno składać się z 82% tłuszczu mlecznego.
• Margaryny są bogatym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6, dzięki czemu ich regularne spożywanie przyczynia się do zapobiegania niedoborom tych składników w diecie. • Masło jest najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym, dlatego rekomendowane jest osobom cierpiącym na schorzenia związane z niedożywieniem i zaburzeniami wchłaniania.
• Margaryny to naturalne źródło witaminy E. • Masło zalecane jest w żywieniu dzieci do 3. roku życia.
• Margaryny są częścią zdrowej i zrównoważonej diety. • Masło jest źródłem witaminy A, D i E.
• Margaryny wzbogacone o sterole roślinne obniżające poziom cholesterolu stanowią ważny element diety wspomagającej układ krążenia. • Masło składa się w większości z nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 56%), w związku z czym nie powinno być spożywane bez ograniczeń.
• Dzisiejsze margaryny produkowane w oparciu o recepturę eliminującą tłuszcze trans. • Spożywanie masła powinniśmy utrzymać na poziomie 2-3 łyżeczek dziennie (5-15 g).

 

To, czy do smarowania pieczywa należy wybierać masło czy margarynę zależy od potrzeb fizjologicznych człowieka.

Najważniejszą zasadą żywienia dla osób zdrowych jest urozmaicenie.

 

Co Polacy wiedzą o tłuszczach?


Z raportem z badania możesz zapoznać się tutaj: Raport z badania blind test

 

 

[1] Blind test – badanie polegające na testowaniu przez respondentów tej samej grupy produktów bez ujawniania marki i wskazywania na wyraźne różnice. Jego celem jest sprawdzenie preferencji respondentów odnośnie badanych produktów, np. upodobań smakowych.

[2] Badanie fokusowe – zogniskowane wywiady grupowe – jedna z metod badań jakościowych, polegająca na grupowej dyskusji z udziałem od 6 do 12 osób, którą prowadzi moderator. Stosowana do określenia zachowań i zwyczajów konsumentów.