Znaczenie tłuszczów w żywieniu[1]. Tłuszcze stanowią jeden z podstawowych składników odżywczych i spełniają w organizmie człowieka wiele różnorodnych funkcji.

Tłuszcze w żywieniu

Tłuszcze są skoncentrowanym źródłem energii dla wszystkich tkanek i narządów. Wyjątkiem są czerwone ciałka krwi, mózgu oraz nerek.

Umożliwiają gromadzenie energii. Są główną zapasową formą energetyczną. Ułatwiają również odczuwanie smaku i przełykanie pokarmu. Hamują skurcze żołądka i wydzielani kwaśnego soku żołądkowego. Stanowią również:

  • budulec błon komórkowych i białej masy mózgu
  • jako tłuszcz podskórny chronią organizm przed nadmierną utrata ciepła
  • jako tłuszcz około-narządowy stabilizują nerki i inne narządy wewnątrz naszego ciała

Dodatkowo dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, z których powstają hormony tkankowe regulujące procesy w komórkach w różnych częściach ciała.

Decydują one o:

  • sprawności układu krążenia,
  • stanie skóry i włosów.

Są także źródłem witaminy D. Ułatwiają także przyswajanie witamin A, D, E z innych produktów.

 

tłuszcze w żywieniu

 

Przypisy:

[1] Na podstawie „Prawda o tłuszczach”, praca zbiorowa pod redakcją prof. Jana Gawęckiego, Warszawa 1997 r.