Tłuszcze w żywieniu
Znaczenie tłuszczów w żywieniu. Tłuszcze stanowią jeden z podstawowych składników odżywczych i spełniają w organizmie człowieka wiele różnorodnych funkcji.
Tłuszcze w żywieniu
Tłuszcze są skoncentrowanym źródłem energii dla wszystkich tkanek i narządów. Wyjątkiem są czerwone ciałka krwi, mózgu oraz nerek.
Umożliwiają gromadzenie energii. Są główną zapasową formą energetyczną. Ułatwiają również odczuwanie smaku i przełykanie pokarmu. Hamują skurcze żołądka i wydzielani kwaśnego soku żołądkowego. Stanowią również:
- budulec błon komórkowych i białej masy mózgu;
- jako tłuszcz podskórny chronią organizm przed nadmierną utrata ciepła;
- jako tłuszcz około-narządowy stabilizują nerki i inne narządy wewnątrz naszego ciała.
Dodatkowo dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, z których powstają hormony tkankowe regulujące procesy w komórkach w różnych częściach ciała.
Decydują one o:
- sprawności układu krążenia;
- stanie skóry i włosów.
Są także źródłem witaminy D. Ułatwiają także przyswajanie witamin A, D, E z innych produktów.
Przypisy
Na podstawie „Prawda o tłuszczach”, praca zbiorowa pod redakcją prof. Jana Gawęckiego, Warszawa 1997 r.

