Olej rzepakowy charakteryzuje się wysokimi walorami żywieniowymi.  Jest uznawany za jeden z najcenniejszych spożywczych olejów płynnych. Ze względu na dużą zawartość kwasu oleinowego – omega-9, charakterystyczną dla oliwy z oliwek,  eksperci określają go mianem „oliwy północy”.

Olej rzepakowy a kwasy omega

W porównaniu do innych olejów płynnych, olej rzepakowy zawiera korzystną dla zdrowia proporcję kwasów omega-3 (9,8%) do kwasów omega-6 (20,6%). Jego najważniejszą zaletą jest jednak wysoka zawartość kwasu linolenowego z rodziny omega-3, który wpływa pozytywnie na nasze zdrowie.

Kwas linolenowy redukuje stany zapalne, sprzyja profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, odgrywa istotną rolę w rozwoju mózgu i procesie wzrostu[1]. Ludzki organizm nie potrafi syntetyzować go samodzielnie, dlatego należy dostarczać go wraz z dietą.

Olej rzepakowy jest szczególnie bogaty w kwasy polienowe. Sprzyjają one obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Stosunkowo niska zawartość kwasów nasyconych (około 5%), w tym kwasu palmitynowego, dodatkowo wpływa pozytywnie na wartości ciśnienia tętniczego krwi [2].

Olej rzepakowy w kuchni

W jakiej postaci stosować go w kuchni? Rafinowany olej rzepakowy oczyszczony z substancji bioaktywnych i zanieczyszczeń, które wpływają na obniżenie punktu dymienia, będzie nadawał się do smażenia, pieczenia i dłuższej obróbki termicznej potraw.

Ze względu na wysoki punkt dymienia nie straci przy tym swoich walorów zdrowotnych i smakowych. Nierafinowany olej rzepakowy jest bogaty w witaminy A, E, K i D2. Nadaje się on jednak tylko do wykorzystania na zimno lub do dań ciepłych ale dodany już na talerzu np. jako dodatek do sałatek czy makaronów.

Cenne składniki oleju rzepakowego

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy zawiera:

  • kwas tłuszczowy omega-3
  • kwas tłuszczowy omega-6
  • witaminę A
  • witaminę E
  • witaminę K
  • witaminę D2

Olej rzepakowy jest  cennym składnikiem wysokiej jakości miękkich margaryn kubkowych. Za najzdrowsze uznawane są te, które w swoim składzie zawierają najwięcej ciekłych olejów – w tym właśnie oleju rzepakowego.

Kwas erukowy i GMO?

Niektórzy nadal unikają stosowania oleju rzepakowego obawiając się, że zawiera niebezpieczny dla zdrowia kwas erukowy – nic bardziej mylnego.

Obecnie wśród odmian rzepaku zarejestrowanych do uprawy przez Unię Europejską znajdują się tylko formy pozbawione kwasu erukowego i niemające żadnego związku z GMO.
 

Przypisy:

[1] Marciniak-Łukasiak K.: Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011; 6 (79): s. 28.

[2] Jerzewska M., Ptasznik S.: Ocena występujących na rynku krajowym olejów rzepakowych pod względem zmienności składu kwasów tłuszczowych. 2000, Rośliny Oleiste, Tom XXI, s. 559.