Tłuszcze mają wpływ na odporność organizmu – to niezaprzeczalny fakt. Odgrywają ważną role we wzrastaniu, rozwoju i prawidłowej pracy całego organizmu.

Kwasy tłuszczowe mają szczególne znaczenie dla człowieka. Ponieważ nie umiemy ich sami wytwarzać, konieczne jest dostarczanie ich z żywnością. Zarówno zbyt mała jak i zbyt duża podaż tłuszczu może mieć niekorzystny wpływ na organizm.

Na odporność?

Szczególnie wrażliwym na zmiany w podaży tłuszczu jest układ odpornościowy. Jego praca jest mocno związana z niezbędnymi kwasami tłuszczowymi.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) biorą udział w produkcji eikozanoidów. Są to związki, które pełnią rolę przekaźników zaangażowanych w odpowiedź układu odpornościowego, i rozwój lub wygaszanie stanu zapalnego. NNKT mogą również regulować ekspresję genów odpowiedzialnych za regulację układu odpornościowego.

Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 konkurują z kwasami Omega 6 w kwestii wpływu na odporność i stan zapalny.  Eikozanoidy, które są produkowane przy ich udziale mają przeciwstawne działanie.

  • Omega 3 są znane z łagodzenia stanu zapalnego oraz korzystnego wpływu na odporność.
  • Omega 6 jeżeli występują w nadmiarze mają działanie prozapalne*.

*Jedynym wyjątkiem z “prozapalnej” rodziny Omegi 6, jest kwas gamma-linolenowy (GLA), który również wykazuje działanie przeciwzapalne.

Co to stan zapalny?

Stan zapalny to reakcja organizmu na uraz np. atak chorobotwórczych drobnoustrojów lub na pojawienie się obcych substancji czy toksyn.

Jest to skomplikowany łańcuch reakcji, który objawia się:

  • zaczerwienieniem,
  • opuchnięciem,
  • bólem,
  • podwyższoną temperaturą ciała.

Zgodnie z doniesieniami badaczy z Uniwersytetu w Maryland, kwasy tłuszczowe Omega 3 pomagają zredukować stany zapalne i inne objawy chorób. Mimo, że zwiększone spożycie Omega 3 działa na organizm korzystnie, należy pamiętać, że ważna jest odpowiednia proporcja kwasów z obu grup. Odpowiedni stosunek kwasów Omega 3 i 6, powinien wynosić 1:5.  Wtedy zapewnia właściwą regulację układu odpornościowego w organizmie i ma korzystny wpływ na odporność organizmu.

Choroby autoimmunologiczne

Innymi schorzeniami związanymi z niewłaściwą pracą układu odpornościowego są choroby autoimmunologiczne. Jest to sytuacja, w której nasz własny układ odpornościowy zamiast wrogich np. bakterii atakuje własne tkanki.

Do takich chorób zaliczane są m.in.:

  • reumatoidalne zapalenie stawów (RZS),
  • toczeń układowy.

Badania naukowe wykazały, że zwiększone spożycie kwasów omega 3 może powoduje korzystną regulację odpowiedzi układu odpornościowego.

Szczególnie wyraźne korzyści przynosi to pacjentom chorym na reumatoidalne zapalenie stawów. Zmniejsza ból czy poranną sztywność stawów.

W przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów bardzo korzystne okazuje się spożycie kwasów tłuszczowych z rodziny jednonienasyconych (np. oliwa z oliwek, awokado czy olej rzepakowy). Konkurują one, z działającą prozapalnie Omegą 6, ograniczając jej niekorzystne działanie.

 

Autor: mgr Ewa Kurowska, dietetyk, ekspert kampanii