Margaryna do smarowania jest wysokiej jakości produktem o znaczących walorach zdrowotnych. Potwierdzają to niezależne badania oraz rekomendacje żywieniowców.

W niezależnych analizach podkreślają ewidentną korzyść zmiany w codziennej diecie nasyconych kwasów tłuszczowych na kwasy nienasycone. Szczególnie zmiana na wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 6 i omega 3 jest wskazywana jako rewolucyjna.

Korzystny profil kwasów tłuszczowych

Aby korzystnie wpływać na profil kwasów tłuszczowych, jako dodatek nie tylko do pieczywa ale i wszelkich potraw, poleca się tłuszcze pochodzenia roślinnego. Są on bogate w najbardziej pożądane w diecie nienasycone kwasy tłuszczowe. Do codziennej diety najprościej wprowadzić je zamieniając masło na wysokiej jakości margarynę do smarowania

Przykłady tłuszczy pochodzenia roślinnego:

  • oleje i oliwy roślinne,
  • kubkowa margaryna wysokiej jakości.

Dlaczego margaryna?

Dowiedz się dlaczego margaryny zyskały aprobatę środowiska żywieniowego i medycznego

Najważniejsze argumenty:

  • Do produkcji wysokiej jakości margaryny, wykorzystuje się oleje roślinne tłoczone z nasion rzepaku, słonecznika czy lnu. Oleje te charakteryzują się dużą zawartością korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega – 3, pomagających utrzymać poziom cholesterolu na prawidłowym poziomie.
  • Obecnie stosowane procesy produkcyjne margaryn (proces estryfikacji) chronią dobre tłuszcze przed utlenianiem. Nie powodują także powstawania tuszczów trans, których tak się boimy! W większości margaryn dostępnych na rynku polskim kwasy tłuszczowe transpraktycznie nieobecne.
  • Margaryna jest cennym źródłem niezbędnych dla człowieka witamin. Jest w nich zawarta naturalna witamina E, pochodząca z olejów roślinnych. Margaryna jest też wzbogacana obowiązkowo witaminami A i D.
  • Margaryna wzbogacana w sterole roślinne obniżające poziom cholesterolu stanowi ważny element diety wspomagającej układ krążenia.

Margaryna to mądry wybór

Margaryna czy masło

Źródło grafiki: IMACE

Porównanie profilu lipidowego popularnych olejów i tłuszczów (%na bazie całkowitej zawartości tłuszczu).                                                                   

Ważne! Margaryna a decyzja FDA

Błędna interpretacja decyzji Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (ang. Food and Drug Administration, FDA) wywołała dyskusję i lawinę krytyki wobec producentów margaryn. Dyskusja związana jest z rzekomym nakazem wycofania ze sprzedaży tego produktu.

W żadnym kraju nie ma zakazu produkcji i sprzedaży margaryny.

FDA cofnęła status „GRAS” (Generally Recognized As Safe) dla częściowo uwodornionych olejów, argumentując, że są one źródłem izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zakaz dotyczy procesu częściowego uwodorniania, a nie konkretnego produktu.

Decyzja FDA została podjęta na bazie analiz i badań dotyczących margaryn dostępnych na rynku amerykańskim.

Produkcja margaryny w naszym kraju

W Polsce technologia produkcji margaryny znacznie zmieniła się na przestrzeni ostatnich lat. Producenci margaryn wychodząc naprzeciw zaleceniom żywieniowym w zakresie ograniczania spożycia izomerów trans kwasów tłuszczowych. Dobrowolnie przeprowadzili oni skuteczną reformulację swoich produktów.

Zmiana technologii polegała na wyeliminowaniu stosowania do produkcji margaryn częściowo uwodornionych tłuszczów – źródeł izomerów trans. Obecnie większość margaryn jest tworzona w procesie estryfikacji, podczas której nie zachodzą negatywne zmiany tłuszczów. W większości margaryn dostępnych na rynku polskim, tłuszcze trans są praktycznie nieobecne.

Na rynku amerykańskim zostanie wymuszona podobna reformulacja margaryn, a nie całkowity zakaz ich sprzedaży.