Dobra margaryna, czyli jaka?
Margaryna do smarowania jest wysokiej jakości produktem o znaczących walorach zdrowotnych. Potwierdzają to niezależne badania oraz rekomendacje żywieniowców.
W niezależnych analizach podkreślają ewidentną korzyść zmiany w codziennej diecie nasyconych kwasów tłuszczowych na kwasy nienasycone. Szczególnie zmiana na wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 6 i omega 3 jest wskazywana jako rewolucyjna.
Korzystny profil kwasów tłuszczowych
Aby korzystnie wpływać na profil kwasów tłuszczowych, jako dodatek nie tylko do pieczywa ale i wszelkich potraw, poleca się tłuszcze pochodzenia roślinnego. Są on bogate w najbardziej pożądane w diecie nienasycone kwasy tłuszczowe. Do codziennej diety najprościej wprowadzić je zamieniając masło na wysokiej jakości margarynę do smarowania.
Przykłady tłuszczy pochodzenia roślinnego:
- oleje i oliwy roślinne;
- kubkowa margaryna wysokiej jakości.
Dlaczego margaryna?
Dowiedz się dlaczego margaryny zyskały aprobatę środowiska żywieniowego i medycznego
Najważniejsze argumenty:
- Do produkcji wysokiej jakości margaryny, wykorzystuje się oleje roślinne tłoczone z nasion rzepaku, słonecznika czy lnu. Oleje te charakteryzują się dużą zawartością korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega – 3, pomagających utrzymać poziom cholesterolu na prawidłowym poziomie.
- Obecnie stosowane procesy produkcyjne margaryn (proces estryfikacji) chronią dobre tłuszcze przed utlenianiem. Nie powodują także powstawania tuszczów trans, których tak się boimy! W większości margaryn dostępnych na rynku polskim kwasy tłuszczowe trans są praktycznie nieobecne.
- Margaryna jest cennym źródłem niezbędnych dla człowieka witamin. Jest w nich zawarta naturalna witamina E, pochodząca z olejów roślinnych. Margaryna jest też wzbogacana obowiązkowo witaminami A i D.
- Margaryna wzbogacana w sterole roślinne obniżające poziom cholesterolu stanowi ważny element diety wspomagającej układ krążenia.
Margaryna to mądry wybór
Źródło grafiki: IMACE
Porównanie profilu lipidowego popularnych olejów i tłuszczów (%na bazie całkowitej zawartości tłuszczu).
Ważne! Margaryna a decyzja FDA
Błędna interpretacja decyzji Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (ang. Food and Drug Administration, FDA) wywołała dyskusję i lawinę krytyki wobec producentów margaryn. Dyskusja związana jest z rzekomym nakazem wycofania ze sprzedaży tego produktu.
W żadnym kraju nie ma zakazu produkcji i sprzedaży margaryny.
FDA cofnęła status „GRAS” (Generally Recognized As Safe) dla częściowo uwodornionych olejów, argumentując, że są one źródłem izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zakaz dotyczy procesu częściowego uwodorniania, a nie konkretnego produktu.
Decyzja FDA została podjęta na bazie analiz i badań dotyczących margaryn dostępnych na rynku amerykańskim.
Produkcja margaryny w naszym kraju
W Polsce technologia produkcji margaryny znacznie zmieniła się na przestrzeni ostatnich lat. Producenci margaryn wychodząc naprzeciw zaleceniom żywieniowym w zakresie ograniczania spożycia izomerów trans kwasów tłuszczowych. Dobrowolnie przeprowadzili oni skuteczną reformulację swoich produktów.
Zmiana technologii polegała na wyeliminowaniu stosowania do produkcji margaryn częściowo uwodornionych tłuszczów – źródeł izomerów trans. Obecnie większość margaryn jest tworzona w procesie estryfikacji, podczas której nie zachodzą negatywne zmiany tłuszczów. W większości margaryn dostępnych na rynku polskim, tłuszcze trans są praktycznie nieobecne.
Na rynku amerykańskim zostanie wymuszona podobna reformulacja margaryn, a nie całkowity zakaz ich sprzedaży.

