„Zdrowo nie znaczy bez tłuszczu” Przepisy szefa kuchni Jerzego Nogala
W ramach kampanii “Poznaj się na tłuszczach” edukujemy także w praktyce. Dlatego w marcu zorganizowaliśmy warsztaty kulinarne “Zdrowo nie znaczy bez tłuszczu”. Podczas spotkania wspierali nas eksperci: Dr inż. Katarzyna Okręglicka, dietetyk mgr Ewa Kurowska oraz szef kuchni Jerzy Nogal. We współpracy z nimi powstało pyszne menu bogate w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Poniżej prezentujemy przepisy na wszystkie dania:
Spis treści ukryj
- 1 Fot. Filip Klimaszewski
- 2 Tradycyjny biały barszcz na własnym zakwasie z białym serem, kiełbasą palcówką i grzankami z razowego chleba zrumienionymi na wysokiej jakości margarynie z ziołami i serem bursztyn.
- 3 Grillowany śledź bałtycki podany na czarnej soczewicy „Beluga” z warzywami krótko smażonymi na oleju rzepakowym, z młodymi sałatami (rukiew, botwina, mizuna)
- 4 Koktajl z awokado i nowalijek z zielonym ogórkiem, jogurtem z salsą z pomidorów, chilli i kolendry z prażonymi orzechami laskowymi
- 5 Makaron gryczany soba w glazurze z oleju z pestek dyni z sałatką z wodorostów Wakame, ogórka, marchwi z sezamem i bulionem dashi (z wodorostów Konbu i suszonego tuńczyka Bonito) z jajkiem przepiórczym sadzonym na margarynie wysokiej jakości, wędzoną makrelą i sosem pomarańczowym.
Fot. Filip Klimaszewski
Tradycyjny biały barszcz na własnym zakwasie z białym serem, kiełbasą palcówką i grzankami z razowego chleba zrumienionymi na wysokiej jakości margarynie z ziołami i serem bursztyn.
Składniki na zupę dla 4-5 osób:
- Włoszczyzna
- Czosnek, 2 ząbki
- Olej rzepakowy (odrobinę do smażenia smażenia)
- Miękka margaryna
- Kiełbasa palcówka ½ pęta
- Ser biały 150 g
- Chleb razowy, 3-4 kromki
- Ser typu bursztyn, 100 g
- Chrzan śmietankowy
- Chrzan korzeń
- Tymianek
- Majeranek
- Zakwas ok. 0,5
Zakwas:
- Do słoika litrowego wsyp 4 łyżki mąki żytniej razowej, dodaj 2 ząbki czosnku i skórkę chleba na zakwasie. Zalej przegotowaną letnią wodą i zamieszaj. Przykryj ściereczką
i odstaw na 2 tygodnie, od czasu do czasu mieszając.
Grzanki:
- Sposób 1. Pokrój chleb, posmaruj kromki wysokiej jakości miękką margaryną i podpraż na patelni. Posmaruj gorącą grzankę czosnkiem i posyp startym serem typu bursztyn.
- Sposób 2. Pokrój chleb w kostkę, podpraż z margaryną, kiedy będzie rumiany zetrzyj do nich ser bursztyn.
Barszcz:
- 1. Na lekko podsmażonych na oleju wcześniej warzywach i czosnku ugotuj bulion. Dorzuć ziele i liść bobkowy.
- 2. Kiełbasę pokrój w cieniutkie plasterki i podsmaż na suchej patelni do momentu aż się zarumieni.
- 3. Na patelnię wlej trochę bulionu i zlej cały smak ze smażenia palcówki do garnka.
- 4. Wyciągnij warzywa z bulionu, dodaj zakwas i majeranek, lekko zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Barszcz możesz zabielić łyżką chrzanu śmietankowego.
Grillowany śledź bałtycki podany na czarnej soczewicy „Beluga” z warzywami krótko smażonymi na oleju rzepakowym, z młodymi sałatami (rukiew, botwina, mizuna)
Składniki na danie dla 5 osób:
- Filety śledziowe świeże, 5 szt.
- Soczewica czarna, 400 g
- Fenkuł, 1 szt.
- Marchew, 2 szt.
- Seler naciowy, 2 kawałki
- Brukselka, 6 szt.
- Rukiew
- Mizuna
- Botwina
- Pomarańcze, 3 szt.
- Ocet jabłkowy, 2 łyżki
- Olej rzepakowy, odrobina
- Czosnek 2 ząbki
- Przepłukaną soczewicę wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj od czasu do czasu lekko mieszając. Soczewica będzie gotowa po około 15 minutach.
- Warzywa pokrój w cienkie paski za pomocą obieraczki i lekko podsmaż na oleju rzepakowym.
- Zdejmij warzywa z patelni i wlej na nią sok z pomarańczy. Dodaj odrobinę octu, zagotuj i lekko zredukuj.
- Filety śledzia opłucz i osusz ręcznikiem papierowym, następnie posmaruj olejem rzepakowym i wcześniej podgrzanym z czosnkiem.
- Tak przygotowane filety smaż na rozgrzanej patelni skórą do dołu około 1,5 minuty, do momentu aż zarumieni się skórka, potem delikatnie odwróć i smaż z drugiej strony około 1 minuty. Lekko posól skórkę.
- Na talerzu rozłóż soczewicę, kolejno warzywa i rybę (skórą do góry). Obok rozłóż sałaty i polej sokiem z pomarańczy.
Koktajl z awokado i nowalijek z zielonym ogórkiem, jogurtem z salsą z pomidorów, chilli i kolendry z prażonymi orzechami laskowymi
Składniki na 5 szklanek:
- Awokado, 2 szt.
- Ogórek, 2 szt.
- Dymka, 1 pęd
- Kilka listków mięty
- Kilka orzechów laskowych
- Jogurt grecki, 5 łyżek
- Pomidorki koktajlowe, 10 szt.
- Chilli, 1 szt.
- Kolendra świeża, 2 łyżki
- Sól
- Oliwa odrobina
- Limonka, 2 szt.
- Zblenduj dokładnie ogórka z miętą i awokado. Dopraw odrobiną soli i pieprzu.
- Pomidora pokrój na małe kawałki, chilli i dymkę drobno posiekaj, całość wymieszaj z kolendrą, lekko posól.
- Nalej koktajl do szklanki, nałóż łyżkę jogurtu i „sałatkę pomidorową”. Na koniec posyp wszystko podprażonymi posiekanymi orzechami.
Makaron gryczany soba w glazurze z oleju z pestek dyni z sałatką z wodorostów Wakame, ogórka, marchwi z sezamem i bulionem dashi (z wodorostów Konbu i suszonego tuńczyka Bonito) z jajkiem przepiórczym sadzonym na margarynie wysokiej jakości, wędzoną makrelą i sosem pomarańczowym.
Składniki na 5 osób:
- Makaron sobą, 5 pęczków
- Olej z pestek dyni, 40 ml
- Sezam, 1 łyżka
- Wakame wodorosty, 4 łyżki
- Marchew, 1 szt.
- Ogórek 1 szt,
- Konbu wodorosty, 1 płat
- Bonito tuńczyk suszony, 2 łyżki
- Pasta sojowa miso , 2-3 łyżki
- Jajka przepiórcze, 5 szt.
- Wędzona makrela, 1 szt.
- Por biała część, 1 szt.
- Przyprawy: sól, pieprz
- Margaryna wysokiej jakości
- Bulion: Zagotuj około 1 L wody z wodorostem konbu i zmniejsz ogień. Do tak przygotowanego wywaru dodaj suszonego tuńczyka bonito, gotuj około 15 minut. Odcedź i dodaj 2 łyżki pasty sojowej miso.
- Makaron: Makaron soba gotuj dwie minuty, odcedź i ostudź w zimnej wodzie a następnie wymieszaj z olejem z pestek dyni.
- Sałatka z wakame: Wodorosty wakame zalej zimną wodą, po 10 minutach odcedź i odciśnij. Wymieszaj z sezamem, plasterkami ogórka i marchewki. Dopraw solą.
- Makaron nałóż do miseczki, na nim ułóż sałatkę z wakame i kawałek wędzonej makreli. Polej sosem z konbu. Na wierzchu połóż sadzone z przepiórczego jaja i posyp bardzo drobno posiekanym porem.
Podsumowanie

Tytuł
„Zdrowo nie znaczy bez tłuszczu” Przepisy szefa kuchni Jerzego Nogala
Autor
Ewa Kurowska
Wydawca
Poznaj się na tłuszczach
Logotyp
