Będąc na diecie często zarzekamy się, że unikamy tłuszczu sięgając jedynie po zdrowe przekąski i produkty. Jednak nie każdy wie, że te zdrowe produkty również zawierają w sobie zdrowy tłuszcz, korzystny, który jeść należy.

Warto zatem wiedzieć jakich tłuszczów nie należy unikać i po jakie przekąski sięgać by być w formie, zachować zdrowie a nawet zgubić zbędne kilogramy.

Kto by się spodziewał, że…

Awokado zawiera zdrowy tłuszcz

Przez ekspertów do spraw żywienia określane jest czasem jako „super-jedzenie” – mimo że zawiera dużo kalorii. Różnica jednak polega na tym, że zawarte w awokado tłuszcze są zdrowe dla serca. Głównie dlatego, że są to tłuszcze jedno- oraz wielonienasycone.

Awokado jest owocem naszpikowanym ważnymi dla naszego organizmu komponentami. Obok nienasyconych kwasów tłuszczowych awokado zawiera znaczne ilości  kwasu foliowego.  Kwas foliowy pomaga chronić nasze serce sprzyjając obniżaniu poziomu prozapalnej homocysteiny. Wspomaga także przyszłe mamy w ochronie przed rozwojem wad cewy nerwowej u dziecka.

Dodatkowo nienasycone kwasy tłuszczowe zawierają kwas linolowy oraz oleinowy. Kwasy te mogą korzystnie oddziaływać na nawilżenie skóry oraz na układ odpornościowy. W owocu awokado, w równie dużych ilościach znajdziemy witaminy (witamina K, witamina B6 i witamina C), oraz mikroelementy (miedź).

Warto również wiedzieć, że dzięki obecności kwasu oleinowego, awokado sprzyja regulacji stężenia cholesterolu. Zawarty w nim potas wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

Migdały, orzechy, nasiona też są źródłem tłuszczu

Pomimo, że w 50-60% produkty te składają się z  tłuszczu – należą do najzdrowszych przekąsek i są bardzo pożądane w codziennej diecie. Bardziej istotna dla zdrowia jest nie sama obecność tłuszczu w produktach lecz jego rodzaj.

Produkty dostarczają nam zdrowy tłuszcz. Są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Osoby będące na diecie często omijają szerokim łukiem orzechy oraz nasiona. Istnieje przekonanie, że ich spożycie spowoduje gwałtowne zwiększenie ilości dostarczanych kalorii.

Jednak spożywane w umiarkowanych ilościach, jako przekąski, są wskazane podczas diet odchudzających. Dzienna porcja może wynieść ok. 30g czyli „garstka”. Poza tłuszczem w orzechach i migdałach znajdziesz cenne witaminy i składniki mineralne!

Płatki owsiane

Owies jest bogaty w błonnik to niepodważalny fakt o którym wie każdy człowiek. Jednak, że i w płatkach owsianych może czekać na nas tłuszcz, tego mało kto się spodziewał.

Owies w porównaniu do innych zbóż zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%. Oczywiście zawarty w tym produkcie zdrowy tłuszcz jest jak najbardziej cenny i niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu ze względu na swój skład chemiczny.

Owies zawiera bowiem niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi sam wytwarzać. Kwasy te mogą również działać ochronnie na przed powstawaniem zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Ponadto kwasy te mogą skutecznie łagodzić podrażnienia spowodowane alergiami.

Jaja

Jajka są dość kontrowersyjnym produktem w tym zestawieniu. Według niektórych podwyższają nasz cholesterol. Zdaniem innych zawierają dobre tłuszcze, które pozytywnie wpływają na zdrowie i zachowanie odpowiedniej równowagi lipidowej.

Bez wątpienia są jednym z najcenniejszych produktów żywnościowych. Białka jaja i innych jego składników nie sposób zastąpić innymi produktami.

Tłuszcze zawarte w jaju mają złożony skład:

  • ok. 60% to trójglicerydy,
  • ok. 30% to fosfolipidy,
  • 6% – cholesterol w formie wolnej i zestryfikowanej,
  • ok. 1% – wolne kwasy tłuszczowe.

Drogocenne dla człowieka są fosfolipidy w tym lecytyny. Powstaje z nich cholina wpływająca na poprawę pamięci oraz działanie układu nerwowego i mięśniowego. W składzie lipidów jaj występują wszystkie kwasy tłuszczowe wielonienasycone i nienasycone, a w szczególności kwas linolowy (CLA).

Kwas linolowy może wspierać ochronę naszego organizmu przed chorobami układu krążenia oraz cukrzycą. Przypuszcza się, że wspomaga także utrzymanie prawidłowej masy ciała. Ponadto naukowcy podejrzewają, ze sprzężony kwas linolowy może wpływać na metabolizm i wspomagać przyspieszenie podstawowej przemiany materii.

Szpinak

Kto by pomyślał, że w zielonych liściach może kryć się zdrowy tłuszcz?

A jednak… Choć jest go tam niewiele to ma on szczególne znaczenie jako nośnik:

Ponadto szpinak jest jednym z najlepszych źródeł kwasu foliowego.

Kwas foliowy w bardzo istotny sposób wpływa na układ krążenia obniżając stężenie prozapalnej homocysteiny. Połączenie działania kwasu foliowego i korzystnych kwasów tłuszczowych jest nieocenioną pomocą dla serca. Pamiętajmy jednak, że aby czerpać takie korzyści ze szpinaku. Najlepiej jeść go na surowo w sałatce.

Nienasycone kwasy tłuszczowe w Twojej diecie

To bardzo ważne, aby nie eliminować z jadłospisu nienasyconych kwasów tłuszczowych. One również pomogą nam zadbać o zdrowie oraz prawidłową masę ciała!